Γιατί ο Ερντογάν «ξήλωσε» τους μισούς του υπουργούς

Γιατί ο Ερντογάν «ξήλωσε» τους μισούς του υπουργούς

Κατήγγειλε βρόμικη εκστρατεία εις βάρος του - Φόβοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για σχεδιαζόμενο δεύτερο κύμα προσαγωγών - Απόπειρα φίμωσής του καταγγέλλει ο εισαγγελέας

Γιατί ο Ερντογάν «ξήλωσε» τους μισούς του υπουργούς
Για να σώσει την πρωθυπουργική του καρέκλα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, "ξήλωσε" σχεδόν το μισό υπουργικό σχήμα και ξεσπάθωσε για μία ακόμα φορά κατά των αντιπάλων του- κυρίως κατά του υπ' αριθμόν 1 εχθρού του, του πνευματικού ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της γείτονος έκανε λόγο για μια «βρόμικη εκστρατεία» εναντίον της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι, πίσω από αυτή κρύβονται εχθροί εντός και εκτός της χώρας.

Ο μέγας ανασχηματισμός του Ερντογάν -απομάκρυνε κακήν κακώς δέκα υπουργούς σε νευραλγικές θέσεις- αποσκοπεί στην κάθαρση του ονόματός του αλλά και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη της Τούρκων έχει κλονιστεί σε σημαντικό βαθμό και όπως προεξοφλούν τουρκικά δημοσιεύματα, θα υπάρξουν και νέες κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την απομάκρυνσή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Κλείσιμο
Η υπόθεση διαφθοράς με την εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων που προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Όπως ο ίδιος ανέφερε μετά από συνάντησή που είχε χτες το βράδυ με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ανασχηματισμός προβλέπει την αντικατάσταση συνολικά δέκα υπουργών. Πιο συγκεκριμένα: Αντικαθίστανται οι υπουργοί Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που είχαν υποβάλει προχθές τις παραιτήσεις τους λόγω του σκανδάλου, αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Την κυβέρνηση εγκατέλειψαν επίσης οι υπουργοί Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν για να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Στην νέα κυβέρνηση δεν θα ανήκουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, Νέα Γενιάς Σουάτ Κιλίτς και Επιστημών Νιχάτ Εργκιούν.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των τουρκικών αρχών συνεχίζονται για το σκάνδαλο δωροδοκιών που πλήττει την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Τουρκικές εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Ταράφ» μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Από την πλευρά της,  η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι με τον σαρωτικό ανασχηματισμό προσπαθεί να ηγηθεί της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός «βαθέως κράτος» και ενός υπουργικού συμβουλίου που δεν θα του προβάλλει αντιρρήσεις,αλλά θα ελέγχει ακόμη στενότερα την αστυνομία.Τα πυρά της αντιπολίτευσης στρέφονται κυρίως στον Εφκάν Αλά ο οποίος ήταν πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιαμπακίρ και τώρα αναλαμβάνει το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ο Ερντογάν δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν θα του αντιστέκεται και υπό αυτή την έννοια ο Εφκάν Αλά έχει ρόλο κλειδί», δήλωσε ο Κ. Κιλιντζάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).Ο Κιλιτζάρογλου πρόσθεσε πως ο Ερντογάν έχει ένα «βαθύ κράτος», το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Eφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέως κράτους.

Ποιος φιμώνει τον εισαγγελέα του β' γύρου ερευνών;

Ο αρμόδιος εισαγγελέας για το δεύτερο γύρο της πολύκροτης έρευνας γύρω από το σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς στην Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα πως έχει παρεμποδιστεί από το να συνεχίσει το έργο του, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρική εφημερίδα «Zaman».

«Όλοι οι συνάδελφοί μου και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμποδίστηκα από το να συνεχίσω το καθήκον μου», διεμήνυσε μέσω γραπτής δήλωσής του ο πολύπειρος εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χειρισθεί ευαίσθητες και βαρυσήμαντες υποθέσεις όπως το σκάνδαλο Εργκενεκόν. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης