Κυνηγώντας το φυσικό αέριο στην Αρκτική
Μια νέα έρευνα του γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ , αποκαλύπτει πως περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί βρίσκονται στην Αρκτική. Δεδομένου του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη, η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων κρίνεται ζωτικής σημασίας και για το λόγο αυτό οι χώρες του Αρκτικού κύκλου -Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ- έχουν αρχίσει ήδη κινήσεις για την εξερεύνηση
Μια νέα έρευνα του γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ , αποκαλύπτει πως περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί βρίσκονται στην Αρκτική. Δεδομένου του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη, η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων κρίνεται ζωτικής σημασίας και για το λόγο αυτό οι χώρες του Αρκτικού κύκλου -Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ- έχουν αρχίσει ήδη κινήσεις για την εξερεύνηση των ενεργειακών πηγών που κρύβονται κάτω από τους αιώνιους πάγους του βόρειου πόλου.
Το σχέδιο εξόρυξης φυσικού αερίου στον βόρειο πόλο κρίνεται υψίστης σημασίας για όλες τις χώρες που μπορούν λόγω θέσης να διεκδικήσουν την αξιοποίηση κι εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες στην Αρκτική από το 2001, ενώ τον περασμένο Μάρτιο του ρωσικό Συμβούλιο ασφαλείας υπογράμμισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του βόρειου πόλου.
Υπολογίζεται ότι το σχέδιο θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2020, ενώ επιστρατεύτηκαν ήδη στρατός και συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα περιφρουρούν την περιοχή της Αρκτικής που βρίσκεται εντός των ρωσικών συνόρων, διαφυλάσσοντας τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Ανάλογες κινήσεις κάνει από την πλευρά του και ο Καναδάς, που αύξησε ήδη την στρατιωτική του δύναμη στην περιοχή. Αξιωματούχοι δεν αποκλείουν μάλιστα τις στρατιωτικές συμπλοκές στην Αρκτική μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια , δεδομένου ότι όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες αποστέλλουν τις δικές τους αποστολές για το κυνήγι του φυσικού αερίου κάτω από τους πάγους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr