Τουρκία: Προσφυγή του στρατού κατά των αποφάσεων για «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα»

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των νόμων που εμποδίζουν την επανεκδίκαση αυτών των υποθέσεων 

Στη δικαιοσύνη κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών για τις υποθέσεις Εργκένεγκον και Βαριοπούλα προσέφυγε το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το αίτημα για τη διεξαγωγή νέας δίκης κατατέθηκε, όπως αποκαλύπτει το τηλεοπτικό κανάλι NTV, στις 27 Δεκεμβρίου στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας.

Για την υπόθεση "Εργκένεκον" τον περασμένο Αύγουστο είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης 275 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, εκλεγμένοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν ύποπτοι ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως ένα «κυνήγι μαγισσών».

Τον Αύγουστο του 2012 περισσότεροι από 300 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και στρατηγοί, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για μια άλλη φερόμενη απόπειρα συνωμοσίας, το 2003 στην υπόθεση γνωστή και ως «Βαριοπούλα».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του γηραιού βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ), Μουσταφά Ελιτάς, στην εφημερίδα Χουριέτ στις οποίες αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των νόμων που εμποδίζουν την επανεκδίκαση των υποθέσεων εκατοντάδων αξιωματικών του στρατού που καταδικάστηκαν για εμπλοκή σε σενάριο ανατροπή του Ερντογάν στις υποθέσεις Εργκένεγκον και Βαριοπούλα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr