ΗΠΑ: Πυροσβέστες με μαϊμού επιδόματα... κάηκαν από το Facebook

«Ανάπηροι» φωτογραφήθηκαν να παίζουν γκολφ, να κυβερνούν σκάφη, να ψαρεύουν και να οδηγούν μηχανές μεγάλου κυβισμού

Εισέπραξαν περίπου 400 εκατ. δολάρια σε επιδόματα, επικαλούμενοι διάφορες μορφές σωματικής αναπηρίας και ψυχικές διαταραχές έπειτα από τις φονικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι περίπου 106 αστυνομικοί και πυροσβέστες που κατηγορούνται για απάτη με «μαϊμού» επιδόματα, όμως, δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους για τα χόμπι που απολάμβαναν, με αποτέλεσμα να αναρτήσουν φωτογραφίες τους στα προσωπικά προφίλ τους στο Facebook.

Η προβολή τους μέσω του τόπου κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε τις τοπικές αρχές να ανακαλύψουν ένα πραγματικό κύκλωμα απάτης, με πρωταγωνιστές αστυνομικούς και πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με στόχο την αναπηρική σύνταξη.



Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο 44χρονος πρώην αστυνομικός από το Μπρούκλιν, Γκλεν Λίμπερμαν, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε περίπου 21,5 εκατ. δολάρια, επικαλούμενος αναπηρία. Παρά τα όποια προβλήματά του, πάντως ανήρτησε φωτογραφία στο διαδικτυακό προφίλ του, να κυβερνά ένα μικρό σκάφος, ποζάροντας σε άσεμνη χειρονομία.

Ο Λίμπερμαν, μαζί με τους υπόλοιπους «αναπήρους» είχαν… εκπαιδευθεί από τους εγκεφάλους του κυκλώματος, ώστε να συμπεριφέρονται σαν να αντιμετώπιζαν κινητικά ή ψυχικά προβλήματα όταν περνούσαν από ιατρικό έλεγχο. Βέβαια, λέγεται πως και οι γιατροί λάμβαναν μερίδιο για τις υπηρεσίες τους…



«Μπορώ μόνο να εκφράσω την αποστροφή μου για τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπιλ Μπράτον.

Μιλώντας για τους 72 πρώην αστυνομικούς του τμήματος του στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι εξετέθησαν και ότι εξευτέλισαν τις οικογένειές τους.



«Η ιδέα ότι πολλοί από αυτούς επέλεξαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου επικαλούμενοι αναπηρία, επιβαρύνει επιπλέον τις περιπτώσεις τους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι τοπικές αρχές εντόπισαν και τον 43χρονο Βίνσεντ Λαμάντια, πρώην αστυνομικό στο τμήμα του Μπράτον, ο οποίος έλαβε το ποσό των 150.000 δολαρίων για να «ανανεώσει τον τρόπο ζωής του». Σαν να μην έφτανε αυτό, μαγνητοσκοπούσε και βίντεο με τις νέες ασχολίες του, τα οποία στη συνέχεια αναρτούσε στο YouTube.

Από την άλλη, ο 49χρονος Ρίτσαρντ Κοζεντίνο, ο οποίος έλαβε περίπου 200.000 δολάρια, ανήρτησε την 11η Σεπτεμβρίου του 2012, φωτογραφία του κρατώντας ένα τεράστιο ψάρι που είχε μόλις πιάσει, αναφέροντας στη λεζάντα: «Ήταν μία τέλεια ημέρα στις ακτές της Κόστα Ρίκα».

Ορισμένες από τις απάτες είχαν ξεκινήσει πριν από τις επιθέσεις του 2001 με τις πρώτες να έχουν ημερομηνία το 1988, ενώ ως επικεφαλής του δικτύου, στο οποίο εμπλέκονται στο σύνολό τους περίπου 600 άνθρωποι, λέγεται πως είναι ένας δικηγόρος, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ένας ειδικός σύμβουλος.

 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr