Ιαπωνία: Η αμερικανίδα πρέσβης δηλώνει ανήσυχη για το κυνήγι δελφινιών
20.01.2014
05:58
Η Καρόλαιν Κένεντι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για το παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι δελφινιών που γίνεται σε κόλπο της δυτικής Ιαπωνίας
Σε μια ασυνήθιστη πολιτική κίνηση, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία, Καρολάιν Κένεντι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για το παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι δελφινιών που γίνεται σε κόλπο της δυτικής Ιαπωνίας. Σε αυτή την περιοχή στον απομονωμένο όρμο Ταϊτζί, ιάπωνες ψαράδες «μαντρώνουν» εκατοντάδες δελφίνια πολλά εκ των οποίων θανατώνονται για το κρέας τους. « Είμαι βαθιά ανήσυχη για το απάνθρωπο αυτό κυνήγι και τη δολοφονία δελφινιών» ανέφερε η Κένεντι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται σε αυτήν την πρακτική.
Κάθε χρόνο οι ψαράδες της Ταϊτζί ένα μικρό ψαροχώρι στην επαρχία Γουκαγιάμα της Ιαπωνίας οδηγούν εκατοντάδες δελφίνια σε έναν απομονωμένο όρμο, όπου ορισμένα από τα θαλάσσια θηλαστικά επιλέγονται για πώληση σε θαλάσσια πάρκα, μερικά αφήνονται ελεύθερα να επιστρέψουν και πάλι στα βαθιά νερά και τα υπόλοιπα θανατώνονται για το κρέας τους.
Το ετήσιο κυνήγι δελφινιών στη δυτική Ιαπωνία είναι από καιρό πηγή διεθνούς διαμάχης και ήταν το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ "The Cove ". Η ταινία που σκηνοθέτησε ο πρώην φωτογράφος του National Geographic Λούης Ψυχογιός συνάντησε σθεναρή αντίσταση στην Ιαπωνία από διάφορες ομάδες που την χαρακτήρισαν «αντι-ιαπωνική» που αποτελεί προσβολή για τον παραδοσιακό πολιτισμό της χώρας.
Η ακτιβιστική οργάνωση Sea Shepherd, μία από τις πολλές ομάδες προστασίας της θαλάσσιας ζωής που παρακολουθεί τη δράση των ψαράδων στην Ταϊτζί ανέφερε τη Δευτέρα ότι περισσότερα από 200 δελφίνια έχουν εγκλωβιστεί στον απομονωμένο κόλπο. Η οργάνωση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο όπου μέσω live streaming μεταδίδει οπτικό υλικό από τον όρμο όπου φαίνονται ψαράδες σε διάφορα αλιευτικά σκάφη να έχουν αποκλείσει τα δελφίνια στο εσωτερικό του κόλπου με μεγάλα δίχτυα.
Η Ιαπωνία εδώ και καιρό αναφέρει ότι το κυνήγι και η θανάτωση των δελφινιών δεν απαγορεύεται από καμία διεθνή συνθήκη προσθέτοντας ότι τα δελφίνια πρέπει να θανατωθούν για την προστασία των αλιευτικών πεδίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr