Τούζλα: Η πόλη-«φυτίλι» που άναψε φωτιές στη Βοσνία

Η εικόνα διάλυσης, απόγνωσης και ανεργίας που παρουσιάζει η μικρή πόλη Τούζλα των 80.000 κατοίκων στην Βοσνία είναι ο καθρέφτης που αντανακλά και δείχνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα

Στα βορειοανατολικά του Σαράγεβο βρίσκεται η μικρή πόλη Τούζλα που πριν μερικά χρόνια ήταν γνωστή για τα αξιοθέατα, τα δύο πανεπιστήμια αλλά και για τα εργοστάσια μετάλλων και χημικών που διαθέτει. Η σημερινή εικόνα διάλυσης της πόλης αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρουσιάζει την μετέτρεψαν στο φυτίλι που άναψε την φωτιά των διαδηλώσεων και εξαπλώθηκε σε όλη την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ένας στους πέντε καταγεγραμμένους ανέργους ζει στην Τούζλα,η διαφθορά, η κακοδιαχείρηση και κυρίως η έλλειψη προοπτικής στους νέους, έφερε την λαϊκή δυσαρέσκεια και τις μαζικές διαδηλώσεις που από την μικρή πόλη έχουν πάρει την μορφή χιονοστοιβάδας σε όλη την χώρα.

Αρχικά στην Τούζλα είχαν την έδρα τους ουκ ολίγες μεγάλες κρατικές βιομηχανίες (χημικών, επίπλων, μετάλλων κ.ά.) με αρκετές χιλιάδες εργαζομένους: η DITA, η Konjuh, η Resod-Guming, η Polihem και η Poliolchem. Μόνο στην DITA πριν τον πόλεμο εργάζονταν γύρω στα 1.400 άτομα και στην Polihem περίπου 1.200.

Με την προτροπή των Βρυξελλών οι βιομηχανίες αυτές ιδιωτικοποιήθηκαν με τη προοπτική ότι οι νέοι επενδυτές θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς όμως οι νέοι ιδιοκτήτες όχι μόνο έκαναν περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας αλλά τελικά κήρυξαν και πτώχευση αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην  Τούζλα ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 50 μήνες!

Στις 4 Φεβρουαρίου ξέσπασαν οι πρώτες διαμαρτυρίες στην πόλη και το κύμα της λαϊκής οργής επεκτάθηκε σε όλη την χώρα σταδιακά αφού η ανεργία  έχει εκτοξευθεί στο 40% και ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ τον μήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr