Η Ε.Ε λαμβάνει μέτρα κατά της Ελβετίας

Η Ελβετία κλείνει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες - Η ΕΕ θέτει σε λειτουργία την επονομαζόμενη «συνθήκη λαιμητόμο» με την οποία αρχίζει να καταργεί κάθε διμερή συμφωνία με τη Συνομοσπονδία

Έπειτα από το δημοψήφισμα στην Ελβετία όπου οι πολίτες αποφάσισαν να καταργήσουν μια από τις βασικές συμφωνίες με την Ε.Ε, αυτήν της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στην «αντεπίθεση» και θέτει σε λειτουργία την επονομαζόμενη «συνθήκη λαιμητόμο» με την οποία αρχίζει να καταργεί κάθε διμερή συμφωνία με τη Συνομοσπονδία.

Ήδη η Ε.Ε αποφάσισε να παγώσει κάθε συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» των ερευνητικών προγραμμάτων και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών «Erasmus», μετά την απόφαση της Βέρνης να μην ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη αποφασίζει τα αντίποινα που θα εφαρμόσει στην Ελβετία, μια χώρα η οποία αποφάσισε να απομονωθεί από την Ε.Ε με δημοψήφισμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και την απουσία σαφούς πολιτικού μηνύματος οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόε Χένον.

Η Κροατία που έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, είναι το «πρώτο θύμα» του δημοψηφίσματος που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Η Ελβετία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κύριος εμπορικός εταίρος της, αποφάσισε με δημοψήφισμα (50,3%) στις 9 Φεβρουαρίου τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Αυτό το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια «νέα συνταγματική διάταξη » και «η Ελβετία δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή» ανέφερε τότε ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα ενημέρωσε το Σάββατο την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς ότι η Βέρνη δεν είναι σε θέση να υπογράψει «στη σημερινή της μορφή» τη διμερή συμφωνία για την επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης στην ελβετική αγορά εργασίας, που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στους υπηκόους των νέων κρατών μελών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr