Ουκρανία: Εμφύλιος, επανάσταση ή πραξικόπημα;

Ουκρανία: Εμφύλιος, επανάσταση ή πραξικόπημα;

Έντονος ο προβληματισμός στους κόλπους της ΕΕ - Η σπίθα εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας - Σε 58 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία

Ουκρανία: Εμφύλιος, επανάσταση ή πραξικόπημα;
Ώρες αγωνίας καθώς η Ουκρανία ζει ημέρες πρωτοφανούς βιαιότητας και τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Κίεβο την ώρα που παίζεται ανοιχτά ένα σκληρό πολιτικο-διπλωματικό πόκερ για το ποιος θα θέσει υπό τον έλεγχό του τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι λίγες ώρες μετά τα σκληρά επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης και είχαν σαν αποτέλεσμα -σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- τον θάνατο 26 ανθρώπων, 16 πολιτών και 10 αστυνομικών ενώ στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 605 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δεχθεί πυρά από όπλα.

Κλείσιμο
Οι δύο πλευρές, αστυνομία και διαδηλωτές, κρατούν τις θέσεις τους στη «νεκρή ζώνη» που έχει σχηματιστεί από τα καμένα λάστιχα και δείχνουν σαν να περιμένουν ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση και έτσι να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο επεισοδίων.

Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, το το απόγευμα της Τετάρτης, o Γιανουκόβιτς διέταξε να αντικατασταθεί ο επικεφαλής του στρατού της χώρας,
έπειτα από την αιματοχυσία.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι η αστυνομία ετοίμαζε νέα επιχειρήση στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) για τον λογο αυτό μόλις έπεσε το σκοτάδι οι διαδηλωτές άναψαν εκ νέου φωτιές σε λάστιχα για να δημιουργήσουν έναν πύρινο δακτύλιο που κρατάει σε απόσταση ασφαλείας τους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού με τη μυστική υπηρεσία της χώρας να ανακοινώνει ότι είναι σε εξέλιξη μια ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό οπλισμού προσθέτοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέσχεσε 1.500 όπλα και 100.000 σφαίρες.

Παράλληλα, όμως, η ουκρανική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 58 ατομων και στον σχηματισμό δικογραφίας για σαράντα εγκληματικές υποθέσεις. Την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη του Κιέβου πιστοποιεί και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα οι συρμοί του μετρό έχουν ακινητοποιηθεί με αποτέλεσμα η πόλη που χωρίζεται από τον ποταμό Δνίπερο να παραμένει κομμένη στα δύο.






Νέες διεργασίες για την έξοδο από την κρίση

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, πάντως, λίγες ώρες μετά τον τελευταίο γύρο των αιματηρών επεισοδίων, αναζητούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους τη λεπτή ισορροπία ώστε και να μην υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους αλλά και να μην επιτρέψουν να εκτραχυνθούν εκ νέου τα πράγματα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ωρών.

Ενδεικτική είναι η δήλωσή εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως τη μεταδίδει το Voice of Russia, που από τη μια δηλώνουν ότι δεν αποχωρήσουν από την πλατεία ανεξαρτησίας όπως ζητά η κυβέρνηση αλλά από την άλλη δεσμεύονται να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Την κατάσταση περιγράφει ακόμα καλύτερα ο Αρσένι Γιάτσενουκ σε δήλωσή στην ιστοσελίδα του: «είναι δύσκολο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε μια κατάσταση όπως αυτή, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να μην γίνει διάλογος».

Πιο σκληρή φαίνεται να είναι η στάση που κρατάει ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος σε βίντεο που ανήρτησε στο youtube, υπέδειξε την κυβέρνηση ως τη μόνη υπεύθυνη για την αιματοχυσία και τόνισε: Το καθεστώς Γιανούκοβιτς πρέπει να φύγει. Όσο νωρίτερα συμβεί αυτό τόσο λιγότερο αίμα θα χυθεί».

Μόσχα: Ήταν απόπειρα πραξικοπήματος

Η εκτίμηση της Ουκρανικής αλλά και της Ρωσικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό της πρώτης και το υπουργείο Εξωτερικών της δεύτερης, είναι πως ό,τι συνέβη ήταν μια προσπάθεια βίαιου πραξικοπήματος.

Ο τελευταίος αυτός γύρος των αιματηρών επεισοδίων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κόλπους της ευρωπαϊκής ένωσης για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Ουκρανία. Τη σκληρή γραμμή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ώστε η Ε.Ε. να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά των υπευθύνων για το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία. Όπως, όμως, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο σε σχόλιό του, η επιβολή μέτρων προβλέπει την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ, πολλά εκ των οποίων μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη, αντιστέκονταν στις σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ προτιμώντας να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.








 



Η ένταση εξαπλώνεται και εκτός Κιέβου

Η σπίθα της έντασης, όμως, φαίνεται να έχει εξαπλωθεί και εκτός Κιέβου με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν εικόνες επεισοδίων από το Λβιβ και την πόλη Κμελνίτσκι.

Στο Λβιβ, που αποτέλεσε την πρώτη πόλη που ακολούθησε το «παράδειγμα» του Κιέβου, διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία του δικού τους κρατικού σώματος στο πρόσωπο μιας λαϊκής επιτροπής. Το νέο σώμα «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το μέλλον της περιοχής και τον πολιτών της» και καλεί πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους να υπακούουν στις αποφάσεις της λαϊκής επιτροπής.

Στο Κμελνίτσκι, στα δυτικά της χώρας, ξέσπασαν επεισόδια όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα τρια άτομα να τραυματιστούν και μια γυναίκα να σκοτωθεί, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.




 









 









 

 

 

























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης