Γιανουκόβιτς και εξεγερμένοι συμφώνησαν σε ανακωχή

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές - Προσπάθεια να μπει τέλος στα πρωτοφανή επεισόδια βίας που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Ακυρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας - Πυροτεχνήματα «φώτισαν» τον ουρανό του Κιέβου μετά τη συμφωνία για εκεχειρία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι συμφώνησε σε ανακωχή με την αντιπολίτευση στον απόηχο των  βίαιων συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 800 άνθρωποι να τραυματιστούν.



Η ανακοίνωση της εκεχειρίας από την ουκρανική προεδρία

Η κίνηση αυτή, φαίνεται πως ήρθε έπειτα και από τις διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία, αλλά και υπό την απειλή κυρώσεων παγκοσμίως.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για την συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε λίγο αργότερα στο RT, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αρσενι Γιατσένιουκ, είπε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.



Ο Γιατσένιουκ είπε, ακόμη ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη χώρα και ότι η αστυνομική επέμβαση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας -που είναι το προπύργιο των διαδηλωτών- έχει πλέον ακυρωθεί. 

«Η σχεδιαζόμενη επίθεση και η εκκαθάριση από διαδηλωτές έχει ακυρωθεί. Έχει ανακηρυχθεί ανακωχή και οι συνομιλίες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα αρχίσουν άμεσα», τόνισε.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ανακωχής, ο ουρανός στην πόλη του Κιέβου «φώτισε» από πυροτεχνήματα.

Πάντως, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η ακροδεξιά πτέρυγα της ουκρανικής αντιπολίτευσης αρνείται να τηρήσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ  του προέδρου Γιανουκόβιτς και των τριών βασικών ηγετών της αντιπολίτευσης. Φέρεται μάλιστα να ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν στη θέση τους και να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Οι αντιμαχόμενοι παραμένουν στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, έχοντας απέναντι τους ετοιμοπόλεμους αστυνομικούς, χωρίς να γίνονται επεισόδια, προς το παρόν τουλάχιστον.


Με πυροτεχνήματα υποδέχτηκαν τη συμφωνία για εκεχειρία οι διαδηλωτές

Πώς αντέδρασαν ΗΠΑ και Καναδάς

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Kαναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ αντέδρασαν πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά στην ανακοίνωση για «εκεχειρία» στην Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί.

«Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και προστίθεται ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής, απέρριψε την «εικασία» ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι απόρροια των κακών σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

«Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι  «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά».

«Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (...) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφεί προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», δήλωσε ο Ομπάμα.

Στο Κίεβο σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας εκδόθηκε την παραμονή της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, πριν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων.«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Προειδοποιήσεις στην ουκρανική κυβέρνηση

Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν προειδοποιήσεις για «συνέπειες» εάν συνεχιστεί η βία από τις ΗΠΑ διά στόματος του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών. «Καλώ επειγόντως την ουκρανική κυβέρνηση να απέχει από περαιτέρω βία. Εάν ο στρατός παρέμβει κατά της αντιπολίτευσης, οι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ θα υποστούν σοβαρή ζημιά», ανέφερε σε δήλωσή του o Ράσμουσεν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρικτή της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας.

Η καθαίρεση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας


Το απόγευμα της Τετάρτης, και ενώ η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου μύριζε μπαρούτι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος οι ένοπλες δυνάμεις, με έκτακτες εξουσίες. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς καθαίρεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο υποστράτηγος Βολοντιμίρ Ζαμάνα, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για δύο χρόνια και μία ημέρα αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν, σύμφωνα με το κείμενο του προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2 δισ. δολαρίων, του ρωσικού προγράμματος στήριξης της Ουκρανίας (συνολικά 15 δισ.) θα καθυστερήσει έως την Παρασκευή, λόγω «τεχνικών δυσκολιών».

ΗΠΑ: Απαγόρευση χορήγησης βίζας για 20 Ουκρανούς αξιωματούχους

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσινγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ίδια πηγή που δεν κατονομάζεται δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας.

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.



























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr