Η Τουρκία «κρυφακούει» 2.500 ανθρώπους, κυρίως ξένους

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η υποκλοπές χρησιμοποιούνται, για να αποκαλύψουν υπόπτους για τρομοκρατία

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι, αποκάλυψε ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας διατηρεί φακέλους για σχεδόν 2.500 ανθρώπους, που είναι κυρίως ξένοι υπήκοοι. Η είδηση έρχεται μέσα από μία κοινοβουλευτική συζήτηση αναφορικά με την ενίσχυση των εξουσιών της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας.

«Μέχρι σήμερα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) κρυφακούει  2.473 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι ξένοι», είπε ο Αταλάι, όπως αναφέρει το AFP.

Ο Αταλάι δήλωσε ότι η υποκλοπές χρησιμοποιούνται, για να αποκαλύψουν υπόπτους για τρομοκρατία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το MIT πρέπει να λάβει δικαστική εντολή για κάθε στόχο που θέλει να κατασκοπεύσει.

Το Σάββατο,  το Κοινοβούλιο της Τουρκίας άρχισε να συζητά ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να επεκτείνει τις αρμοδιότητες της εθνικής κατασκοπείας . Η πρωτοβουλία αυτή προσπαθεί να δώσει περισσότερη δύναμη στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας , επιτρέποντάς της να παρακάμψει τους δικαστείς κατά την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Αν περάσει ο νέος νόμος θα δώσει στο MIT νέες εξουσίες για να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό και να παρακολουθεί  τηλέφωνα και διεθνείς κλήσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την άδεια για να το πράξει.

Το νομοσχέδιο εισάγει, επίσης, ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών για τη δημοσίευση μυστικών εγγράφων που θα διαρρέουν, σύμφωνα με το Reuters.

Να σημειωθεί πως από όταν ξεκίνησε η συζήτηση, η κυβέρνηση απέσυρε ένα σημείο από το νομοσχέδιο έπειτα από σκληρή κριτική που δέχτηκε από τους κοινοβουλευτικούς νομοθέτες. Η αμφιλεγόμενη ρήτρα επέτρεπε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είναι ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου συντονισμού πληροφοριών της ΜΙΤ .

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον Ερντογάν την Τετάρτη, αφού πρώτα το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νέους νόμους που ενισχύουν τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο και στα δικαστήρια νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μάλιστα, την Κυριακή σημειώθηκαν  νέα, βίαια επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ξανά για το νόμο ο οποίος κάνει αυστηρότερο τον έλεγχο του Διαδικτύου. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr