ΗΠΑ: Εξετάζουν σειρά επιλογών για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Εξετάζουν σειρά επιλογών για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

«Καταβάλλουμε προσπάθειες σε συνεργασία με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να προσφέρουμε στην Ουκρανία υποστήριξη», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι

ΗΠΑ: Εξετάζουν σειρά επιλογών για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια ευρεία σειρά επιλογών για να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε συνεργασία με τους εταίρους τους, στην οποία βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ένα οικονομικό πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες σε συνεργασία με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για να προσφέρουμε στην Ουκρανία υποστήριξη, καθώς προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

Κλείσιμο
«Οι προσπάθειες αυτές και η υποστήριξη μπορεί βεβαίως να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, όμως όλα αυτά περιέχονται στις τρέχουσες συζητήσεις», πρόσθεσε η Ψάκι.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το ΔΝΤ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους τους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Πάντως ο Λευκός Οίκος απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον κάλεσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ο Κάρνεϊ επεσήμανε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς «δεν κυβερνά τη χώρα αυτή τη στιγμή», όμως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο «εξέλεξε τον νέο του πρόεδρο με νόμιμο τρόπο». Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν χαρακτήρισε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τουρτσίνοφ μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας.

«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς και με τη Ρωσία, για να υποστηρίξουμε μια μη βίαιη διαδικασία, η οποία θα απαντά στις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα», συνέχισε ο Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο «να σχηματιστεί μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ουκρανία να λάβει δύσκολες αποφάσεις που αφορούν κυρίως οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, εν αναμονή των εκλογών».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συμφέρον από μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του γεγονότος ότι η Ουκρανία και οι Ουκρανοί προσεγγίζουν την Ευρώπη και του γεγονότος ότι διατηρούν τους μακροχρόνιους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία», διαβεβαίωσε ο Κάρνεϊ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης