Η δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ότι η Ουκρανία δεν είναι «Ρόκι 4» ερμηνεύεται σαν μια ειρωνική απάντηση των ΗΠΑ στην κίνηση του Πούτιν που εκμεταλλευόμενος την αστάθεια στο Κίεβο έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τουναντίον...
Η δήλωση του Κέρι μπορεί να είχε στοιχεία χιούμορ ήταν όμως σαφέσταστη: «Λέμε καθαρά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα το κάνει και ελπίζουμε να κρατήσει την υπόσχεσή της. Δεν πρέπει να μπούμε σε αντιπαράθεση, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Δεν είναι το Ρόκι 4!».
Η δήλωση αυτή ήρθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης οικονομικής βοήθειας από πλευράς ΗΠΑ στο Κίεβο, με τη μορφή εγγύησης ύψους ενός δισ. δολαρίων για δάνειο, την ώρα που διά στόματος Κέρι έγινε γνωστό ότι και οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να εγγυηθούν ένα δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η Le Monde, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε πρώτος το χορό των εντάσεων δίνοντας εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. Πρόκειται για απειλητική κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ απάντησαν ζητώντας ψυχραιμία και υποσχόμενες οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Μόσχα παίρνει στρατιωτική θέση στα σύνορα για να προστατεύσει την ασφάλεια της ναυτικής της δύναμης που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. «Παρατηρούμε με προσοχή τι συμβαίνει στην Κριμαία και γύρω από τη ναυτική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.
Ρώσοι και δυτικοί, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την απόσχιση των ανατολικών ρωσόφωνων περιοχών από το υπόλοιπο τμήμα της Ουκρανίας που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρχίνοφ αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει κίνδυνος απόσχισης, ειδικά στην Κριμαία.