Ο Πούτιν ξεκινά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έπειτα από το αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας.

Λίγο πριν το "πράσινο φως" που έδωσε ομόφωνα το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) 

την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου.


Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, ο Πούτιν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία,καθώς απειλούνται “οι ζωές των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμπατριωτών μας, καθώς και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος (την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας)”.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία [...] υποβάλω στην ομοσπονδιακή σύνοδο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αίτημα για χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας μέχρι να εξομαλυνθεί η κοινωνικό – πολιτική κατάσταση στη χώρα”.

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς σύμφωνα με τον  υπουργό Άμυνας της χώρας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος!


Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κριμαία θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν
την έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, υπάρχουν 300 περίπου άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».





Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία και πως  20 στρατιώτες έχουν ήδη μπει σε αυτή, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Επίσης, ενοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ περιπολούν στο κέντρο της Συμφερούπολης

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες
δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου. Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Πέμπτη στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, αλλά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.



Επίσης, όπως έγινε γνωστό, χθες το βράδυ άγνωστοι ένοπλοι άντρες από το Κίεβο, προσπάθησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, κατά την επίθεση πολλά άτομα τραυματίστηκαν, ενώ τονίζεται ότι «πολιτικοί κύκλοι στο Κίεβο θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία».

Και όλα αυτά, λίγες ώρες αφότου ο νέος φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας».

Ο Αξιόνοφ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, ενώ ζήτησε επίσης  από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».



Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κρεμλίνο «δεν θα αγνοήσει την πρόταση των αρχών της Κριμαίας».

Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη ανακοίνωση τονίζεται ότι η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας»

Σημειώνεται ότι  τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπέρκουτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο, μάλιστα από χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό Προξενείο στη Συμφερούπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες του «Μπέρκουτ» το επιθυμούν.



«Δεν θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις», λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Εν μέσω των ραγδαίων αυτών εξελίξεων, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ
διεμήνυσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές», καλώντας την Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Αργότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, πρόσθεσε πως «η στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την αρχή του πολέμου και το τέλος στις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας».

Το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας



Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο, η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής  13 μεταγωγικά, με 2.000 Ρώσους στρατιώτες συνολικά, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων μετέδωσαν αργά τη νύχτα ότι τουλάχιστον εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τα χρώματα του ρωσικού στρατού εθεάθηκαν να κινούνται στην ανάμεσα στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη, ενώ  ρεπόρτερ είδαν το κομβόι του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπακχισαράι.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα οχήματα ανήκουν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινήθηκαν λόγω της ανάγκης για προστασία της βάσης της Σεβαστούπολη.





Όμως και ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Σχιζόφ, μιλώντας στο euronews, διέψευσε ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

«Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπελμπέκ λειτουργεί επίσης κανονικά», είπε ο Σχιζόφ.

«Ακούγονταν απειλές ότι αποκαλούμενα τρένα φιλίας, που κατεβάζουν ένοπλους υποστηρικτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, βρίσκονται καθ’ οδόν για την Κριμαία. Φυσιολογικά ο τοπικός πληθυσμός ανησυχεί», πρόσθεσε.





Τι πραγματικά συμβαίνει στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης;

Ένας ακόμη παράγοντας που απασχολεί εσχάτως τόσο την ουκρανική πλευρά, όσο και τις διεθνείς δυνάμεις είναι το γεγονός πως κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσες μονάδες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σταθμεύουν στη Σεβαστούπολη!

Επισήμως, η συμφωνία που έχει υπογράψει εδώ και χρόνια η Ρωσία με την Ουκρανία και την αυτόνομη διοίκηση της Κριμαίας, επιτρέπει στη Μόσχα να σταθμεύει σε μόνιμη βάση στην Κριμαία 388 πολεμικά πλοία, 160 μαχητικά αεροσκάφη και αρκετές χιλιάδες στρατιώτες. Αλλά μια ματιά μόνο στη βάση του ρωσικού πολεμικού ναυυτικού στη Σεβαστούπολη φτάνει για να καταλάβει κανείς πως κρύβει πολλά μυστικά.

Ένα εκ των οποίων η πραγματική θέση του ναυστάθμου των υποβρυχίων, που θεωρητικά βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κόλπου της Μπαλακλάβα, στην πράξη όμως αποτελείται από ένα δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων τούνελ που διατρέχουν χιλιόμετρα κάτω από την χερσόνησο...






Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.



Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr