Τουρτσίνοφ: Εντολή για πολεμικές προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού
01.03.2014
22:57
-Επεισόδια μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της νέας κυβέρνησης
-Φιλορώσοι εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής και ύψωσαν τη ρωσική σημαία
Τη στιγμή που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται με τον πόλεμο να βρίσκεται προ των πυλών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με την κρίση στη χώρα, ενώ ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, έδωσε εντολή να τεθούν σε συναγερμό και να είναι έτοιμες για μάχη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Μετά την έγκριση της Άνω Βουλής για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών, στο οποίο συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.
Όλα αυτά την ώρα που δεκάδες φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούονται με υποστηρικτές της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο, γίνονται αναφορές για τραυματισμούς 100 διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί, αν και κανένας από τους τραυματίες δε αναφέρεται πως φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας και εκείνη του Χαρκόβου.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, ακούστηκαν εκρήξεις από το εσωτερικό του κτιρίου καθώς και πυροβολισμοί, ενώ έξω από το γραφείο του κυβερνήτη δεκάδες φώναζαν συνθήματα όπως «Το Χάρκοβο είναι ρωσικό».
«Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία». Με αυτά τα λόγια ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου στην ρωσική εισβολή στην Κριμαία και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.
«Η αδικαιολόγητη παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση» αλλά «οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο Γιατσενιούκ έκανε επίσης έκκληση να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.
«Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε.
Πάντως, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Γιατσενιούκ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντεσίτσια, δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ- ότι η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας.
Ο Ντεσίτσια πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.
Νωρίτερα το Σάββατο, η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να στείλει στρατιώτες στην Κριμαία, υπό αυτές τις συνθήκες στην Ουκρανία.
«Είναι πιθανό σε αυτή την περίπτωση, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Κριμαίας, να σταλεί περιορισμένη δύναμη στρατιωτών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των Ρώσων πολιτών που ζουν στα εδάφη της Κριμαίας. Βέβαια, η απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο και τον επικεφαλής του στρατού. Σήμερα, όμως, βάσει της κατάστασης, ακόμα και αυτό μπορεί να μη χρειαστεί. Πρέπει να προστατεύσουμε το λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματβιένκο.
Όλα αυτά την ώρα που το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ακτών της Σεβαστούπολης, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνθήκη της ναυτικής βάσης. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι ρωσικά στρατεύματα μεταβαίνουν προς τη στρατιωτική βάση Μπαλακλάβα.
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας
Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.
Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
Αργότερα, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε πως η Ρωσία επιθυμεί την πλήρη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Μόσχα διεμήνυσε στον μεταβατικό πρωθυπουργό, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που το Κίεβο ασκήσει βία ενάντια στους φιλήσυχους πολίτες στα ανατολικά και στην Κριμαία.
Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, έδωσε εντολή να τεθούν σε συναγερμό και να είναι έτοιμες για μάχη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία και πιθανούς στόχους του ρωσικού στρατού. Ο Τουρτσίνοφ, μάλιστα, τόνισε πως οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο και στη ρήξη των σχέσεων με τη Μόσχα.
Από τη ρωσική πλευρά, ο Τουρτσίνοφ, θα θεωρηθεί “εγκληματίας πολέμου” αν ασκηθεί βία στους πολίτες της Κριμαίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.
Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.
Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Ανησυχεί η Μέρκελ για τις εξελίξεις
Όμως, την έντονη ανησυχία της για την ρευστή κατάσταση στην Κριμαία εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης.
«Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί», είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι «επικίνδυνες» και κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει ποιες είναι οι προθέσεις της όσον αφορά τα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία.
«Όποιος ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά αυτή τη στιγμή, με λόγια ή με πράξεις, στοχεύει συνειδητά στην κλιμάκωση» της κατάστασης, τόνισε.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι, οι ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες για την παραχώρηση των βάσεων για τον ελλιμενισμό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». «Αυτό απαιτεί απ' όλους μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης, κατ' αρχήν από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά επίσης και από τους εταίρους» της χώρας, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές «να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτείνουν την ένταση και να επηρεάσουν την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
Στο Κίεβο ο Βρετανός υπ. Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ
Την ίδια ώρα, την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ που, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Χέιγκ ανακοίνωσε μάλιστα μέσω twitter ότι αύριο, Κυριακή, θα επισκεφτεί το Κίεβο.
«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
Πάντως, στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.
Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr