Δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

Δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, έπειτα από την κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα και το «πράσινο φως» της ρωσικής πλευράς για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία.

Δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης».

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο γγ του ΟΗΕ, εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για την κλιμάκωση της  κρίσης στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι σκοπεύει σύντομα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σε μία επίδειξη φλεγματικού ρωσικού χιούμορ, δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: «Βαρύ Σαββατοκύριακο, δεν είναι;».



Σε χθεσινές δηλώσεις του, πάντως, έκανε λόγο για «υφιστάμενες συμφωνίες» μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και σημείωσε ότι «εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η έκτακτη συνεδρίαση καθυστέρησε να ξεκινήσει, καθώς υπήρχε ασυμφωνία σχετικά με την πραγματοποίησή της κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξή της.

Σχετικά με το ζήτημα ο Τσούρκιν, δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass: «Είμαστε έτοιμοι για σοβαρές διαβουλεύσεις, αλλά κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να αλλάξουν τη μορφή της συνεδρίασης. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Αντί να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα (της Ουκρανίας) κάνουμε αυτή την περίεργη συζήτηση».



Λίγη ώρα αργότερα, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, ερωτηθείς αν η δημόσια συνεδρίαση τον ικανοποιούσε απάντησε πως «πάντα αποκτά αυτό που επιθυμεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως άσκησε πιέσεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γάλλος πρεσβευτής έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβης ζήτησε την άμεση αποστολή παρατηρητών από ΟΗΕ και ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρεσβευτής, Γιούρι Σεργκέγιεφ, υποστήριξε ότι η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων τις προηγούμενες ημέρες σε ουκρανικά εδάφη «δεν έχει καμία βάση σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία», τονίζοντας ότι η ρωσική πλευρά δεν έδωσε καμία λογική εξήγηση για την απόφασή της να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Πρόσθεσε, δε, πως η απόφαση αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί «επιθετική ενέργεια κατά του  κράτους της Ουκρανίας», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταβάλει δυνάμεις ώστε να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Επισήμανε, μάλιστα, πως η Ουκρανία δε βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι η χώρα «έχει δεχθεί προκλήσεις».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης