Ουκρανός πρωθυπουργός: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής»

Ουκρανός πρωθυπουργός: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής»

«Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο Πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες φιλικές και γειτονικές, τότε κατάφερε το στόχο του» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός


Ουκρανός πρωθυπουργός: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής»
Την ώρα που η Ουκρανία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι στρατιώτες της εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, παραδίδοντας τα όπλα και προσχωρώντας στις ρωσικές δυνάμεις, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ δηλώνει «είμαστε στο χείλος της καταστροφής» και ρίχνει την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση στην χώρα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρι Πούτιν.

«Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο Πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο χώρες φιλικές και γειτονικές, τότε κατάφερε το στόχο του» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.

Κλείσιμο
«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.

«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.

Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.





ΝΑΤΟ: Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.

Πούτιν προς Ομπάμα: Έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.



Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα το βράδυ του Σαββάτου προτού ξεκινήσει το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: Η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με το γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για την κρίση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, ο οποίος από την πλευρά του είχε τηλεφωνικές επαφές με την καγκελάριο της ερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρόμπαϊ.

Eντείνονται οι πιέσεις της Δύσης στον Πούτιν

Ισχυρές πιέσεις στη Μόσχα ασκούν πλέον οι ηγέτες της Δύσης, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο στρατός της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την Κριμαία και την ανατολική χώρα.Αποχωρεί ο Καναδάς από τη σύνοδο του G8

O Kαναδάς αποσύρει τη συμμετοχή του από τη σύνοδο του G8 στο Σότσι, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυτό, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης