Malaysia: Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης ερευνούν οι αρχές

-Αναφορά για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο του Πεκίνου είχαν λάβει οι κινεζικές υπηρεσίες πριν μια εβδομάδα
-Ακόμα και εκρηκτικά είχαν προσπαθήσει να περάσουν άγνωστοι στην πτήση Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο
-Οι εξελίξεις στο θρίλερ με τα πλαστά διαβατήρια
-Οι πετρελαιοκηλίδες δε συνδέονται με το αεροσκάφος της Malaysia

Την ώρα που η εξαφάνιση του Boeing 777-200 των μαλαισιανών αερογραμμών χαρακτηρίζεται από τον επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας ως «μυστήριο άνευ προηγουμένου», πολλά είναι τα σενάρια που παραμένουν ανοιχτά για την τύχη του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ δεκάδες είναι τα πλοία και τα αεροσκάφη που αναζητούν τα ίχνη του μοιραίου αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, ενώ οι κινεζικές αρχές έχουν «επιστρατεύσει» ακόμα και δέκα δορυφόρους υψηλής ευκρίνειας για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου Boeing που εκτελούσε την πτήση MH370 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας, Αζαρουντίν Αμντούλ Ραχμάν, ανέφερε πως διευρύνεται η περιοχή αναζήτησης, ενώ το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως διερχόμενο αεροπλάνο από το σημείο στο οποίο πιθανολογείται ότι κατέπεσε το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών εντόπισε τμήματα πιθανώς από αεροσκάφος 80 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Χο Τσι Μιν και 50 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές του Βιετνάμ.

Όλα αυτά την ώρα που υπάρχει η πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει, να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση, τη στιγμή που τουλάχιστον δύο επιβάτες αποδείχθηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια ενός Ιταλού και ενός Αυστριακού πολίτη.



Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου – μια εβδομάδα μετά την δολοφονία 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της νοτιοδυτικής πόλης Κούνμινγκ της Κίνας - προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Παράλληλα, αξιωματούχος της αστυνομίας της Μαλαισίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «άνθρωποι με εκρηκτικά και έχοντας πλαστά διαβατήρια επιχείρησαν να πετάξουν από την Κουάλα Λουμπούρ στο παρελθόν», ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στους δύο επιβάτες με τα κλεμμένα διαβατήρια.

«Σταματήσαμε ανθρώπους με πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια που μετέφεραν εκρηκτικά, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν από τον έλεγχο του αεροδρομίου KLIA της Κουάλα Λουμπούρ. Υπάρχουν περίπου δύο ή τρία ανάλογα περιστατικά, αλλά δε θα δώσω περαιτέρω λεπτομέρειες», δήλωσε ο αξιωματούχος.




Οι αρχές της Ταιβάν από την άλλη, ανέφεραν πως είχαν πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί.

Παρότι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται η αναφορά αυτή να μη συνδέεται με την εξαφάνιση του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, ερευνούν την υπόθεση.

«Όλα είναι πιθανά. Θέλω, όμως, να πω ότι δε θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, πρέπει να εστιάσουμε σε οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με το ατύχημα. Είχε σταλεί μήνυμα προ ημερών ότι το αεροδρόμιο του Πεκίνου αποτελούσε στόχο, επομένως πρέπει να το διερευνήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Ταιβάν.

Νωρίτερα, το Βιετνάμ έστειλε ελικόπτερα διάσωσης για να ελέγξουν ένα κίτρινο αντικείμενο που επέπλεε στα χωρικά του ύδατα και πιθανολογείτο ότι μπορεί να είναι σωστική λέμβος, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως δεν ήταν σωσίβια λέμβος.



Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι πέντε επιβάτες είχαν κάνει check-in για την πτήση 370 των Malaysia Airlines, αλλά δεν πέταξαν τελικά, με αποτέλεσμα οι αποσκευές τους να αφαιρεθούν πριν από την απογείωση, όπως είπαν Μαλαισιανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, ομάδα μαλαισιανών εμπειρογνωμόνων που έλαβε σήμερα δείγματα από μία μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο βόρειο κρατίδιο Κελαντάν, διαπίστωσε πως δεν προέρχεται από το αεροσκάφος που αγνοείται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr