Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Κριμαία

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Κριμαία

Την Κυριακή το δημοψήφισμα, υπό το βλέμμα 16 παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ανάμεσά τους και δύο Ελληνες

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Κριμαία
Κρίσιμη εβδομάδα διανύει η Κριμαία με 16 παρατηρητές του ΟΑΣΕ- εκ των οποίων δύο Έλληνες- να καταφθάνουν στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο για να επιβλέψουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για την ένταξή της στην Ρωσία.

Στο μεταξύ, πυρετώδεις διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται εκτός ουκρανικού εδάφους για την εκτόνωση της κρίσης. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας και "δεξί χέρι" της Γιούλια Τιμοσένκο, Αρσένι Γιατσενιούκ, διαβαίνει αύριο το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, επισκέπτεται την Βαρσοβία όπου θα έχει συνάντηση με την πολωνική ηγεσία.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση της Πολωνίας αναμένεται να ζητήσει  από την κυρία Μέρκελ κινήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης της εξάρτησης της Γερμανίας και της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά την κυριαρχία της Ευρώπης»,  προειδοποιεί ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας το Βερολίνο να μειώσει την εξάρτηση από φυσικό αέριο προς αποφυγή «πιθανών επιθετικών κινήσεων της Ρωσίας στο μέλλον».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παρουσιαστει το σχέδιο έτσι ώστε το ρούβλι να γίνει το εθνικό νόμισμα της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον απορρίπτει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εάν η Μόσχα δεν δείξει «σοβαρή πρόθεση να επιδιώξει διπλωματική λύση». Από την πλευρά της, η Ρωσία απορρίπτει τη βάση στην οποία θέτουν οι ΗΠΑ το ζήτημα της Ουκρανίας και ετοιμάζει «αντιπροτάσεις», λέγοντας πως «δεν μπορεί να λαμβάνεται ως αφετηρία το πραξικόπημα στο Κίεβο».

Την ίδια ώρα, η υπό ρωσικό έλεγχο στρατηγικής σημασίας χερσόνησο ορκίζει ως στρατιώτες της μέλη των «δυνάμεων αυτοάμυνας».Περίπου 180 πολίτες της Κριμαίας, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο "Russia Today", ορκίστηκαν ως μέλη των υπό σύσταση «αυτόνομων δυνάμεων ασφαλείας» της Κριμαίας σε τελετή σε πάρκο της Συμφερούπολης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει ως προϋπόθεση για συνάντηση του Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του κινήσεις από τη Ρωσία που θα δείχνουν ότι η Μόσχα προσβλέπει σε διπλωματική λύση.

«Αυτά που έκανε η ρωσική ηγεσία στην Κριμαία συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutchlandfunk) ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι οι χειρισμοί της ρωσικής πλευράς συνιστούν αθέτηση των όρων που ισχύουν από τη δεκαετία του ’90 έναντι της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Άποψη την οποία φαίνεται να ασπάζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, έκανε λόγο για «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης