Κριμαία: To 95,5% των ψηφοφόρων υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στις κάλπες
- Πανηγυρισμοί των Ρωσόφωνων και σε Χάρκοβο, Ντόνετσκ


Υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία τάχθηκε την Κυριακή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας σε ένα δημοψήφισμα που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το 95,5% τάχθηκε υπέρ της ένωσης. 

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για αρκετά μεγάλο ποσοστό προσέλευσης, ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεγάλη ήταν η αποχή καθώς όσοι ήταν αντίθετοι με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το θεωρούσαν παράνομο, μποϊκόταραν τη διαδικασία και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο interfax-Ukraine, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 80% σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και το 85% στη Σεβαστούπολη.

Στο 82,17% η επίσημη συμμετοχή
Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, αναφέρει ότι η επίσημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 82,17%, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η εκλογική επιτροπή της Κριμαίας δεν έλαβε «κανένα παράπονο» για την ψηφοφορία.

Για ποσοστά της τάξης του 95,5% υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα έκαναν λόγο, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Αφότου έκλεισαν οι κάλπες, πραγματοποιήθηκε παρέλαση με ρωσικά εμβατήρια στο Ντόνετσκ και οι ρωσόφωνοι πανηγύρισαν, ενώ έντονοι ήταν οι πανηγυρισμοί και στην πλατεία Λένιν στη Συμφερόπολη για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.




Πανηγυρισμοί στην πλατεία Λένιν στη Συμφερόπολη

Νωρίτερα οι πρώτες πληροφορίες, έκαναν λόγο για ποσοστά άνω του 80% υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα ενώ σύμφωνα με το rt.com, που επικαλείται στοιχεία από τα exit polls, το 93% των κατοίκων της Κριμαίας που προσήλθαν στις κάλπες, έχουν επιλέξει την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, ενώ μόλις το 7% επέλεξε την αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας.

Κέρι προς Λαβρόφ: Από Δευτέρα θα υπάρξουν κυρώσεις
Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ζητεί την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, η Ρωσία με τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές τις κινήσεις» θα υποστεί συνέπειες από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της. Κυρώσεις  μάλιστα που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Βρετανία: Δημοψήφισμα-παρωδία
Παράνομη ενέργεια χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά το δημοψήφισμα της Κριμαίας ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Πρόκειται για μια παρωδία δημοκρατικής πρακτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Αξιόνοφ: Θα ενωθούμε με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό
Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Αίτημα στον Πούτιν για ενσωμάτωση στη Ρωσία
Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί στο Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν το αίτημα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC.

«Η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη»
Σε «πολεμικά» του σχόλια ο παρουσιαστής εβδομαδιαίου ενημερωτικού μαγκαζίνο στο ρωσικό κρατικό τηλεπτικό δίκτυο Rossiya 1 Ντμίτρι Κισέλεφ τόνισε: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό σκόνη».

Η ψηφοφορία

Όσον αφορά στο κλίμα της ψηφοφορίας, όπως δήλωσε ο προσωρινός δήμαρχος της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, το μεσημέρι της Κυριακής «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».



Το δημοψήφισμα, το οποίο παρουσιάσθηκε ως άσκηση λαϊκής δημοκρατίας από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και τη Μόσχα, διεξήχθη παρουσία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών που ελέγχουν τη χερσόνησο εδώ και δύο εβδομάδες μαζί με τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές.

Μακριά από τη διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές δυνάμεις, οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά από νωρίς το πρωί της Κυριακής στα εκλογικά τμήματα της χερσονήσου, ενθουσιασμένοι με την προοπτική ότι θα πετάξουν προσεχώς τα ουκρανικά τους διαβατήρια και ελπίζοντας να ζήσουν καλύτερα με τις ρωσικές επιδοτήσεις. Η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

Στο Μπακσίσαράι, "πρωτεύουσα" της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, οι δρόμοι ήταν άδειοι, αφού οι ηγέτες της κάλεσαν τα μέλη να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έδινε στους ψηφοφόρους επιλογή ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσία και ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας απέναντι στο Κίεβο.

Η νέα ηγεσία της Κριμαίας, αποτελούμενη από οπαδούς της απόσχισης από την Ουκρανία ανήλθε στην εξουσία στη Συμφερούπολη μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, με την υποστήριξη ένοπλων ομάδων "αυτοάμυνας" και χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία προήλθαν αρχικά από τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης και στην συνέχεια ενισχύθηκαν από δυνάμεις που εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Περικύκλωσαν τις βάσεις του ουκρανικού στρατού και στρατηγικά σημεία της χερσονήσου.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ιγκορ Τενιούκ ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας στην Κριμαία ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές. Βάσει της συμφωνίας, οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δε θα τελούν υπό αποκλεισμό μέχρι τις μέχρι τις 21 Μαρτίου, οπότε η ρωσική Δούμα θα ψηφίσει επί νομοσχεδίου για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν διαταγή να μην εγκαταλείψουν την Κριμαία, αλλά και να μην εξέλθουν από τις βάσεις τους.

Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές προχώρησαν την Κυριακή σε εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος. Στο Ντονέτσκ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελίας και στην έδρα των ειδικών υπηρεσιών (SBU) ενώ στο Χάρκοβο, 6.000 διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση-δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία και για την "κυριαρχία" της ρωσικής γλώσσας.

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θεωρείτο από την αρχή τυπικό και ουδείς αμφέβαλλε για το αποτέλεσμά του. Εξάλλου οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν, να επιλέξουν μεταξύ δύο βασικών ερωτημάτων, αυτό «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή αυτό της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Με δυο λόγια στο δημοψήφισμα δεν περιλαμβανόταν καν η επιλογή διατήρησης του status quo της Κριμαίας εντός της Ουκρανίας!





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr