Ο Πούτιν «ανοίγει» τον δρόμο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο Πούτιν «ανοίγει» τον δρόμο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας το διάταγμα - Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου

Ο Πούτιν «ανοίγει» τον δρόμο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.

Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο ρώσος πρόεδρος ζητά από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας ως κυρίαρχο κράτος.

Προηγήθηκε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και η υποβολή αιτήματος για την ένωση με τη Ρωσία μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (ποσοστό 96,77%) που ανακοινώθηκε από τις φιλορωσικές Αρχές.
Κλείσιμο

Το διάταγμα έχει άμεση ισχύ και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται «στη θέληση του λαού της Κριμαίας».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για έναν «πολιτικό εκβιασμό».

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας - της Άνω Βουλής.

Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα την Τρίτη κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Έχοντας απορρίψει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα -που δεν έδινε καν την επιλογή του «nyet» στην απόσχιση- η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν συντονισμένα σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η κρίση.

Προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα σέβεται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης