Τουρκία: Μπορεί ο Ερντογάν να φιμώσει 15 εκατ. χρήστες του Twitter;

Οι Τούρκοι αγνοούν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού της χώρας τους και παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις του - Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ερντογάν

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ερντογάν, να απαγορεύσει τη χρήση των social media και δη του Twitter. Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει μετατραπεί σε «όπλο» κατά του Τούρκου ηγέτη, καθώς αποτέλεσε τη «φωνή» των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και το μέσο για τις αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος και οι γιοι του.

Δέκα ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη γείτονα, ο Ερντογάν ενώπιον του πλήθους κατά τη διάρκεια προκελογικής συγκέντρωσης, δήλωσε: «Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας».

Οι αντιδράσεις τόσο από τα πολιτικά κόμματα εντός της Τουρκίας - μέχρι και ο Πρόεδρος Γκιουλ αντέδρασε - όσο και της Δύσης, η οποία καταδίκασε την προσπάθεια για επιβολή λογοκρισίας, ήταν έντονες και μαζικές.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε δικτάτορα τον Ερντογάν και παράνομο το «κλείσιμο» του Twitter. Ο βουλευτής του κόμματος Ακιφ Χαμζατζέμπι, σύμφωνα με το Reuters θα εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

H Ένωση των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας κατέθεσε ένσταση για το εν λόγω ζήτημα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη νομική βάση για τον αποκλεισμό του Twitter, γεγονός που είναι αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και αντιτίθενται σε κάθε περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Ψάκι. «Προτρέπουμε την τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πρόσβαση των πολιτών της στο Twitter και να εξασφαλίσει μια ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης». «Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να αποδέχονται να ακούν τις φωνές όσων διαφωνούν με εκείνες» τόνισε η Ψάκι. «Η ύπαρξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η έκφραση χωρίς περιορισμούς συνιστούν ένα θεμελιώδες συστατικό στοιχείο των ανοικτών και δημοκρατικών κοινωνιών» πρόσθεσε η ίδια. 

Σε μια χώρα όμως, στην οποία εκτιμάται ότι πάνω από 15 εκατ. χρησιμοποιούν το twitter για να εκφραστούν, «καταχωρώντας» την Τουρκία στη λίστα με τις 10 χώρες που το χρησιμοποιούν πιο πολύ, πώς οι χρήστες μπορούν να δεχτούν τη «φίμωσή» τους;

Η Wall Street Journal γράφει ότι ήδη οι χρήστες έχουν βρει τρόπους να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα μέσω του εικονικού ιδιωτικού δικτύου, το VPN, το οποίο λειτουργεί σε ένα κανάλι που δεν είναι δημόσιο. Επίσης πολλοί χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Tor,  το οποίο χρησιμοποιεί servers από όλο τον κόσμο και έτσι δεν εμφανίζεται η τοποθεσία του υπολογιστή.

Παράλληλα το twitter συμβουλεύει  τους χρήστες του να στέλνουν τα tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε στη WSJ ότι η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter δεν πρόκειται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι θα βρεθεί μια λύση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr