Κριμαία: Η ρωσική σημαία κυματίζει σε 189 ουκρανικές βάσεις
23.03.2014
13:19
Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν με τεθωρακισμένα οχήματα σε ουκρανική αεροπορική βάση στο Μπέλμπεκ, όταν εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στους Ουκρανούς, προκειμένου να αποχωρήσουν
«Βήμα-βήμα» προχωρά η Ρωσία στην προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς, μετά τις ενέργειες που προηγήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, το Σάββατο ανακήρυξε και επισήμως ότι η χερσόνησος βρίσκεται υπό το στρατιωτικό της έλεγχο.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες, που παραμένουν πιστές στην Ουκρανία, συνεχίζουν να μην παραδίδονται, σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
Ρωσική εισβολή σε αεροπορική βάση στην Κριμαία
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες, που παραμένουν πιστές στην Ουκρανία, συνεχίζουν να μην παραδίδονται, σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
Ρωσική εισβολή σε αεροπορική βάση στην Κριμαία
Νωρίτερα, πάντως, σε ρωσικά χέρια «έπεσε» άλλη μία ουκρανική βάση στην Κριμαία.
Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε τελικά στην αεροπορική βάση του Μπέλμπεκ, κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν.
Ο ίδιος ο διοικητής της βάσης, μιλώντας στο Reuters, είπε πως ένα Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, ενώ ανέφερε ακόμη πως οι Ρώσοι πήραν τον ίδιο μαζί τους για συνομιλίες.
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως θα επιστρέψει σώος και αβλαβής μετά τις συνομιλίες -σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία-, απάντησε πως αυτό «μένει να το δούμε».
«Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη βάση μας και μας έδωσαν περιθώριο μίας ώρας για να παραδοθούμε, αλλιώς θα κάνουν έφοδο. Εμείς δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι έφοδο θα κάνουν» είχε πει νωρίτερα ο Ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters και δίνοντας την είδηση ότι η ουκρανική αεροπορική βάση είχε περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση ήταν μία από τις λίγες που εξακολουθούσε να ελέγχεται από την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Το τελεσίγραφο έληξε στις 14:30 (ώρα Ελλάδος). Περίπου δύο ώρες αργότερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για εισβολή στην ουκρανική βάση, ενώ ανέφεραν ότι έπεσαν πυροβολισμοί και ακούστηκαν εκρήξεις.
Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα, για να εισβάλουν στην ουκρανική βάση στο Μπέλμπεκ, λίγο έξω από τη Σεβαστούπολη.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ανέφερε ότι η βάση απελευθερώθηκε από τις «ξένες δυνάμεις».
Την ίδια ώρα, άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας, Ανατόλι Βαρόσκιν.
Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Πόσες δυνάμεις βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο
Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε την Κυριακή ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 189 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Στο στόχαστρο οι ουκρανικές βάσεις
Την ώρα που διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναμένονται στην Ουκρανία, ένταση σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στη δυτική Κριμαία, όπου περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν, πραγματοποιώντας ρίψη καπνογόνων στους εισβολείς.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, έδωσε την εντολή να προστατευθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που θέλουν να αποχωρήσουν από την Κριμαία, από τους οποίους -στο σύνολό τους 18.000 -οι 2.000 εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ρωσικές σημαίες υψώθηκαν σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.
Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε πως το Κίεβο χρειάζεται προμήθεια ενέργειας από την ΕΕ, ώστε να προστατευθεί από τον αντίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται όσον αφορά την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Χρειαζόμαστε αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ουκρανο-ρωσική κρίση να δημιουργήσει μία νέα διαίρεση στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr