Αβάσταχτος πόνος: Νέοι και μοναχοπαίδια οι περισσότεροι Κινέζοι της πτήσης MH370

Αβάσταχτος πόνος: Νέοι και μοναχοπαίδια οι περισσότεροι Κινέζοι της πτήσης MH370

Οι οικογένειες έπεσαν «θύματα» της πολιτικής του ενός παιδιού

Αβάσταχτος πόνος: Νέοι και μοναχοπαίδια οι περισσότεροι Κινέζοι της πτήσης MH370
Αβάσταχτος είναι ο πόνος για τις οικογένειες των Κινέζων που έχασαν το μοναχοπαίδι τους στη μοιραία πτήση MH370.

Ο 28χρονος Γουάνγκ Γιονγκάνγκ, ειδικός σε θέματα πληροφορικής από την ανατολική Κίνα, ήταν το μοναδικό τέκνο της οικογένειας. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας επέτρεψε στους γονείς του όπως και σε άλλους Κινέζους που ήθελαν παιδιά, να αποκτήσουν μόνο έναν απόγονο, στο πλαίσιο της αυστηρής νομοθεσίας που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού.

"Το πιο λυπηρό είναι ότι οι γονείς του Γουάνγκ δεν μπορούν να αποκτήσουν πλέον άλλο παιδί αφού κοντεύουν τα 60", υποστηρίζει Τσάιο Καιφού, φίλος της οικογένειας.

Ο Γουάνγκ θεωρείτο στην Κίνα ένα από τα "παιδιά Αινστάιν" και, μάλιστα όταν τελείωσε το σχολείο, τον ζητούσαν τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Ο ίδιος όμως επέλεξε το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου για να σπουδάσει Πληροφορική.

Κλείσιμο

Οι οικογένειες που έπεσαν "θύματα" της πολιτικής του ενός παιδιού είναι περίπου ένα εκατομμύριο στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, εκ των οποίων 76 χιλιάδες "ορφανεύουν" κάθε χρόνο.

"Οταν χάνεις το μοναχοπαίδι σου, είναι σαν να πέφτεις από τον ουρανό", δήλωσε η μητέρα του Γουάνγκ αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Telegraph", συνολικά 153 ήταν οι Κινέζοι επιβαίνοντες στο Boeing 777 και το ένα τρίτο εξ αυτών γεννήθηκε τη δεκαετία του '΄80. Η πλειοψηφία των νεαρών αυτών ανδρών και γυναικών ήταν μοναχοπαίδια.

Οπως η Ντινγκξ Γινγκ, μία 28χρονη υπάλληλος των αερογραμμών του Κατάρ, η 28χρονη Ζανγκ Μενγκ από την επαρχία Ζενγκτσού και ο Γιαν Πεν, ο 28χρονος σύζυγός της. Αλλά και ο Γουάνγκ Γιονγκγκάνγκ, ο επιβάτης της μοιραίας πτήσης με τον αριθμό 156, επίσης 28 ετών.

Η υποχρεωτική πολιτική του ενός παιδιού έχει θεσπιστεί στην Κίνα το 1979. Το Νοέμβριο του 2013, η κινεζική ηγεσία θέσπισε νέους κανόνες χαλαρώνοντας ως ένα βαθμό την σκληρή αυτή πολιτική. Σύμφωνα μες τους νέους κανόνες, ζευγάρια μπορούν πλέον να αποκτήσουν δύο παιδιά εάν ένας εκ των δύο γονέων είναι μοναχοπαίδι, ενώ μέχρι πρότινος αυτό επιτρεπόταν μόνο σε ζευγάρια όπου αμφότεροι οι γονείς ήταν μοναχοπαίδια.

Η πολιτική του «ενός τέκνου» τέθηκε σε εφαρμογή το 1979, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού της χώρας. Έχει κατά διαστήματα εφαρμοστεί με μεγάλη σκληρότητα, με τις αρχές να επιβάλουν, μεταξύ άλλων, καθυστερημένες αμβλώσεις και υποχρεωτικές στειρώσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης