Η Βραζιλία «θυμάται» 50 χρόνια μετά τα θύματα της χούντας του 1964

Στην ημέρα μνήμης αναφέρθηκε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είχε φυλακιστεί και βασανιστεί στα χρόνια της 21ετους δικτατορίας

Σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία αναφέρθηκε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, σε μήνυμά της τη Δευτέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

«Μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει κανείς τις πληγές διότι σήμερα έχουμε δημοκρατία και μπορούμε να αφηγούμαστε την ιστορία μας», είπε η Ρουσέφ, μιλώντας σε τελετή εγκαινίων ενός
έργου υποδομής.

«Το οφείλουμε αυτό σε όλους εκείνους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που εξαφανίστηκαν, σε εκείνους που βασανίστηκαν κι υπέστησαν διωγμούς, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Βραζιλιάνους», πρόσθεσε η πρόεδρος, η οποία ως πρώην αντάρτισσα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1964-85).

Η επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία το 1985 είχε συνοδευτεί από την χορήγηση ευρείας αμνηστίας σε εκείνους οι οποίοι είχαν προβεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Βραζιλία παραμένει η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου ακόμη δεν έχει δικαστεί κανείς για τα εγκλήματα της δικτατορίας, με την Επιτροπή Αλήθειας να έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Τα πενηντάχρονα από το πραξικόπημα συμπίπτουν με την τελευταία φάση των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας, που χαρακτηρίζεται ένα σημαντικό βήμα ώστε η Βραζιλία να διαλευκάνει αυτά τα «πέτρινα χρόνια» κατά τη διάρκεια των οποίων επισήμως δολοφονήθηκαν κι εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ενώ πάνω από 20.000 βασανίστηκαν. 

Η Επιτροπή Αλήθειας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της τον Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr