Πανικός στη Χιλή: Τα 8,2R δεν ήταν ο κύριος σεισμός, λένε οι σεισμολόγοι
«Περιμένουμε έναν ακόμα ισχυρότερο σεισμό», αναφέρουν οι ειδικοί - Φόβοι ακόμα και για 8,8 Ρίχτερ
Τα 8,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Χιλή, προκάλεσαν το θάνατο σε έξι ανθρώπους και οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δεν ήταν ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με σεισμολόγους.
Από τη στιγμή που σείστηκε η γη, με επίκεντρο 86 χιλιόμετρο βορειοδυτικά της περιοχής Ικίκε, δεκάδες είναι οι μετασεισμοί, εκ των οποίων πολλοί ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ, ωστόσο αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η πιθανότητα μίας ακόμα μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης.
Σύμφωνα με τον φυσικό του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, Μαρθέλο Λάγος, ο οποίος πραγματοποίησε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, υπάρχουν «πολλές πιθανότητες για σεισμό 8,8 Ρίχτερ».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το σεισμολόγο του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών ερευνών USGS, Μάικ Σάιμονς, ένας ισχυρότερος σεισμός από αυτόν των 8,2 Ρίχτερ μπορεί να πραγματοποιηθεί.
«Μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί σε 50 χρόνια. Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί», τόνισε, αλλά επισήμανε πως η περιοχή αναμένεται να κλονιστεί από ακόμα ισχυρότερο σεισμό.
«Το ζήτημα είναι ότι το 8,2 δεν είναι ο κύριος σεισμός που περιμένουμε για αυτήν την περιοχή. Περιμένουμε έναν ακόμα ισχυρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάιμονς.
Η Χιλή θεωρείται μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς
βρίσκεται πάνω στην τεκτονική πλάκα Νάζκα, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή που είναι γνωστή ως «σεισμικό κενό του Ικίκε», σημειώνεται η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.
Άλλωστε, το 1868 και το 1877 σεισμός 8,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί στην περιοχή προκαλώντας καταστροφές στις ακτές της χώρας, για αυτό το λόγο οι ειδικοί εκφράζουν φόβοι ότι ανάλογες δονήσεις μπορούν να σημειωθούν και πάλι.
«Γνωρίζουμε ότι οι πλάκες πλησιάζουν κατά 6,7 εκατοστά κάθε χρόνο και αν σκεφτούμε ότι τα τελευταία 140 χρόνια μετακινήθηκαν στο σύνολό τους περίπου 11 μέτρα προς το ρήγμα, τότε μπορεί κανείς να υπολογίσει το μέγεθος του σεισμού που αναμένουμε», δήλωσε ο Σάιμονς.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ, που έσπευσε στην πληγείσα περιοχή, αφού κήρυξε τη Βόρειο Χιλή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έδωσε την εντολή για αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων, καθώς και 100 αστυνομικούς και 300 στρατιώτες για την αποτροπή λεηλασιών σε καταστήματα, αλλά και τη σύλληψη όσων απέδρασαν από τις φυλακές λίγα λεπτά μετά το σεισμό.
Αργότερα η πρόεδρος στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Η χώρα έκανε καλή δουλειά αντιμετωπίζοντας την έκτακτη κατάσταση. Καλώ όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις εντολές των τοπικών αρχών».
Όρισε, μάλιστα, τον υπουργό Εσωτερικών, Ροντρίγκο Πενιαιλίγιο, επικεφαλής των επιχειρήσεων και ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε κάποιες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, το τσουνάμι που προκλήθηκε πλημμύρισε περιοχές και παρέσυρε αλιευτικά σκάφη στην περιοχή Ικίκε, παρότι δε σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές.
Οι σεισμικές δονήσεις άρχισαν να γίνονται αντιληπτές στις 20:46 (τοπική ώρα), ενώ κατολισθήσεις καταγράφηκαν, η παροχή ρεύματος διακόπηκε, ζημίες σημειώθηκαν σε αεροδρόμιο και πυρκαγιές ξέσπασαν σε επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, τα ορυχεία δεν επηρεάστηκαν από τον ισχυρό σεισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr