Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Βρετανία: «Νικητής» ο Φάρατζ στο ντιμπέιτ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Ο αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φάρατζ βγήκε ενισχυμένος από τη δεύτερη τηλεμαχία του με τον Νικ Κλεγκ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το βρετανικό Τύπο
«Νικητής» για δεύτερη φορά αναδείχθηκε ο αντιευρωπαϊστής επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, στην τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε εχθές (Τετάρτη) στη Βρετανία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις του Τύπου.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι και οι δύο συμμετέχοντες στο χθεσινό ντιμπέιτ «είχαν άδικο» και εξέφρασαν «ακραίες θέσεις».
Λιγότερο από δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ο Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, και ο φιλοευρωπαίος ηγέτης του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους, με τον πρώτο να πείθει περισσότερο το κοινό, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις. Και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Φάρατζ κέρδισε τις εντυπώσεις με το 68% των ερωτηθέντων να έχουν θετική γνώμη για τη χθεσινή του παρουσία, έναντι 27% για τον Κλεγκ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, και 69% υπέρ του Φάρατζ και 31% υπέρ του Κλεγκ, σύμφωνα με τη δεύτερη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το UKIP κέρδισε από τη χθεσινή δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ του Κλεγκ και το Φάρατζ όχι μόνο μεγάλη δημοσιότητα, αλλά και μεγάλη πολιτική ώθηση για τις ευρωεκλογές.
Ο Φάρατζ προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα διαλυθεί με βίαιο τρόπο, αν δεν δοθεί στους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η ευκαιρία να ψηφίσουν αν επιθυμούν οι χώρες τους να παραμείνουν μέλη της.
«Θέλω να δω την ΕΕ να τελειώνει, αλλά θέλω να τελειώσει δημοκρατικά. Αν δεν γίνει δημοκρατικά, φοβάμαι ότι θα τελειώσει με έναν πολύ δυσάρεστο τρόπο. Ήδη σε κάποιες χώρες έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του πολιτικού εξτρεμισμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής του UKIP.
«Αν αφαιρέσουμε από τους ανθρώπους την ικανότητα μέσω της ψήφου να αλλάξουν το μέλλον τους (…) τότε φοβάμαι ότι θα τείνουν να καταφύγουν σε άλλα δυσάρεστα μέσα», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Φάρατζ ισχυρίστηκε ότι η μετανάστευση έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών κατά 14% από το 2007. «Είναι καλό για τους πλούσιους, σημαίνει φθηνότερες νταντάδες και φθηνότερους σοφέρ και φθηνότερους κηπουρούς, όμως είναι άσχημα νέα για τους απλούς Βρετανούς», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Κλεγκ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εμφανίστηκε πιο μαχητικός από την προηγούμενη φορά και προσπάθησε να παρουσιάσει τον πολιτικό του αντίπαλο ως κάποιον που αποστρέφεται τον σύγχρονο κόσμο και ζει στον 19ο αιώνα, απορρίπτοντας «τις επικίνδυνες φαντασιώσεις του UKIP για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια».
Πάντως ο Κάμερον έστρεψε την πλάτη και στους δύο πολιτικούς: «Ο Νικ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρώπη και ότι δεν πρέπει να διοργανώσουμε δημοψήφισμα και ο Νάιτζελ πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτε καλό στην Ευρώπη και πρέπει απλώς να αποχωρήσουμε», δήλωσε σήμερα στο BBC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr