Ουκρανία: Επεισόδια στο Χάρκοβο μεταξύ ρωσόφιλων και αστυνομίας

Διαδηλωτές είχαν καταλάβει δημόσια κτήρια υψώνοντας ρωσικές σημαίες, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να τα εκκενώσει

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, μεταξύ της αστυνομίας και ρωσόφιλων διαδηλωτών που είχαν καταλάβει δημόσια κτήρια.

Η αστυνομία επιχείρησε να διώξει με τη βία τους διαδηλωτές από ένα κτήριο της διοίκησης, καθώς νωρίτερα οι διαδηλωτές, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ακολουθώντας αυτούς στο Ντόνετσκ, κατέλαβαν δημόσια κτήρια και «ανακήρυξαν» την «Δημοκρατία του Χάρκοβου».

Μιλώντας από το μεγάφωνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ένας διαδηλωτής προανήγγειλε δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες του Χάρκοβου θα αποφασίσουν για την ανεξαρτησία της περιοχής τους, κατά το παράδειγμα της Κριμαίας, ενώ οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν την πρότασή του με χειροκροτήματα και επευφημίες. 

Ήδη από την Κυριακή, σε διάφορες άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Ντόνετσκ και η Μαριούπολη οργανώθηκαν διαδηλώσεις από ρωσόφιλους που ζητούν και για τις δικές τους περιοχές κάτι ανάλογο με την Κριμαία, προκαλώντας την αντίδραση της Γιούλιας Τιμοσένκο, της πρώην Ουκρανής Πρωθυπουργού που αποφυλακίστηκε κατά τις διαδηλώσεις της πλατείας Μεϊντάν, πως οι διαδηλωτές είναι πράκτορες της Ρωσίας. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr