Κέρι: Οι Ρώσοι πράκτορες πίσω από το χάος στην Ουκρανία

Κέρι: Οι Ρώσοι πράκτορες πίσω από το χάος στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στέλνει άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία για να δημιουργήσουν επεισόδια

Κέρι: Οι Ρώσοι πράκτορες πίσω από το χάος στην Ουκρανία

Τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι η πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας θα μετατραπεί σε νέα Κριμαία, με το Κίεβο να ανησυχεί για εισβολή ξένων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάνει λόγο για Ρώσους πράκτορες που προκαλούν χάος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία στέλνει πράκτορες στην ανατολική Ουκρανία για να «προκαλέσουν χάος», επισημαίνοντας πως η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί να ετοιμάζει το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση όπως αυτή της Κριμαίας.

Κλείσιμο

«Όσα είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, από τους Ρώσους ταραξίες και τους πράκτορες που ενεργούν στην ανατολική Ουκρανία, μας οδηγούν στο ότι εστάλησαν εκεί αποφασισμένοι να δημιουργήσουν χάος», είπε χαρακτηριστικά ο Κέρι.

Χαρακτήρισε τις προσπάθειες αυτές «παράνομες» και «μη αποδεκτές», τονίζοντας πως η Ρωσία επιχειρεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της γειτονικής Ουκρανίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν καταλυτικό ρόλο πίσω από τα επεισόδια των τελευταίων 24 ωρών», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει κάθε ενέργεια αποσταθεροποίησης, εκφράζοντας ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, δήλωσε πως οποιαδήποτε κίνηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία θα επιφέρει «νέες επιπτώσεις από τη Δύση».

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει τους Ρώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν κτίρια στα ανατολικά της χώρας ως «τρομοκράτες» που θα δικαστούν σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία.

Όλα αυτά την ώρα που φιλορώσοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κατάληψη σε δημόσια κτίρια του Χάρκοβο, Λούχανσκ και Ντόνετσκ το βράδυ της Κυριακής, απαιτώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα όπως αυτό της Κριμαίας.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης