Ουκρανία: Νέα επεισόδια στο Χάρκοβο μεταξύ ρωσόφιλων και αστυνομίας

Ζητούν την απελευθέρωση των 70 συλληφθέντων αυτονομιστών

Μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Χάρκοβο μεταξύ φιλο-ευρωπαίων και φιλορώσων διαδηλωτών και έπειτα από τη σύλληψη 70 αυτονομιστών, πλήθος που υποστηρίζει την προσάρτηση από τη Ρωσία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της περιοχής απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.



«Μπάσταρδοι! Ζώα! Συλλάβατε αθώους ανθρώπους», φώναζε το πλήθος στους άνδρες των τοπικών αρχών ζητώντας να αφήσουν ελεύθερους τους 70 που δεν αναγνωρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία.



Η παρουσία των ανδρών της αστυνομίας ντυμένοι με μαύρες στολές και κρατώντας Καλάσνικοφ προκάλεσε ένταση στους συγκεντρωμένους.



«Έχουν όπλα. Τι θα κάνουν; Θα με πυροβολήσουν;», διερωτήθηκε 40χρονη γυναίκα μιλώντας σε δημοσιογράφο.

«Γιατί όσοι υποστηρίζουν την Ευρώπη χαρακτηρίζονται ήρωες και όσοι πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι αδελφό έθνος χαρακτηρίζονται αυτονομιστές;», συνέχισε η γυναίκα.



«Ντροπή, παραδώστε τα όπλα σας», φώναζαν άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι επιτέθηκαν σε βαν της αστυνομίας, ενώ ρεπόρτερ της Kyiv Post γρονθοκοπήθηκε από άνδρα που ενοχλήθηκε από την παρουσία των μέσων ενημέρωσης στο σημείο.

Την ίδια στιγμή και σε απόσταση λίγων μέτρων από την ομάδα των φιλορώσων, βρέθηκαν και υποστηρικτές του κινήματος EuroMaidan, ανεμίζοντας ουκρανικές σημαίες.



Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου, φιλορώσοι αυτονομιστές κρατούν ομήρους 60 εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, στην περιοχή Λούχανσκ, απειλώντας ότι θα κάνουν χρήση όπλων και εκρηκτικών.

Για την απελευθέρωση των ομήρων επιχειρεί ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ανδρών των τοπικών αρχών οι φιλορώσοι έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε χώρους του κτιρίου.



«Αυτό σημαίνει ότι ενεργούν σαν τρομοκράτες», αναφέρει κείμενο της υπηρεσίας στον ιστότοπό της.

«Αυτές οι ενέργειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στο κτίριο και όσων βρίσκονται έξω από αυτό. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας απαιτεί οι επιτιθέμενοι να απελευθερώσουν τους ομήρους, να τους αφήσουν να αποχωρήσουν από το κτίριο, να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο», συνεχίζει το κείμενο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr