Απειλεί με βία το Κίεβο τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία

Απειλεί με βία το Κίεβο τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία

Σε λίγες ώρες εκπνέει το τελεσίγραφο – Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για να ενισχύσει το κύρος του

Απειλεί με βία το Κίεβο τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές να ενισχύουν τα οδοφράγματα έξω από το κρατικό κτίριο που έχουν καταλάβει στην πόλη του Λουχάνσκ και το Κίεβο να προειδοποιεί ότι θα καταφύγει στη βία προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη εάν οι αποσχιστές δεν αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ επισημαίνοντας πως η Συμμαχία εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για να ενισχύσει το κύρος και το ρόλο της. Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει στη Μόσχα ότι, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάλει... πόδι και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και τον ερχόμενο μήνα θα τριπλασιάσει τις αεροπορικές δυνάμεις του στις χώρες της Βαλτικής.

Κλείσιμο
Με την κυβέρνηση του Κιέβου να προειδοποιεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι θα καταφύγει στη βία εάν δεν αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει, οι αποσχιστές δεν δίστασαν να ζητήσουν...χείρα βοηθειας από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου κι ενώ σε λίγες ώρες εκπνέει το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της "Washington Post", που επικαλείται το "Kievpost", υποστηρίζει ότι ο Πούτιν δεν θα κάνει επίδειξη... δύναμης στην ανατολική Ουκρανία παρά μόνο εάν η Δύση επιβάλλει στη Μόσχα αυστηρότερες κυρώσεις.

Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, εκπρόσωπος της ουκρανικής αστυνομίας δήλωσε πως, οι αρχές δεν πρόκειται να αναλάβουν δράση καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. «Δεν θέλουμε βία. Κανένας δεν χρειάζεται θανάτους και αίμα», σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Οι διαδηλωτές στο Ντονετσκ συνεχίζουν την κατάληψη του κτηρίου της τοπικής διοίκησης, ωστόσο οι αρχές του Κιέβου τερμάτισαν την κατάληψη στο Χάρκοβο. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε για την εξεύρεση λύσης εντός 48 ωρών. «Για αυτούς που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μια δυναμική απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Αρσέν Αβακόφ.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση της ουκρανικής λύσης. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία και , σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να ξεκινήσει εσωτερικό εθνικό διάλογο ώστε μειωθεί η ένταση στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, καθώς επίσης να υπάρξει και η προώθηση της τροποποίησης του Συντάγματος Νωρίτερα χθες, η Ρωσία εξέφρασε προς τη Δύση την επιθυμία οι τετραμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικεντρωθούν στην προώθηση του διαλόγου στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όχι στις σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στις συνομιλίες που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ δήλωσε πως η Ρωσία θα συμμετέχει στη συνεδρίαση των G20 που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους στο Μπρίσμπεϊν, διαψεύδοντας έτσι τα ερωτήματα αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Φυσικά η Ρωσία θα βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Όμως πρόκειται για οικονομικό φόρουμ και αν και προφανώς θα συζητήσουμε ορισμένες από τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει αυτό στην ατζέντα μας, η οποία επικεντρώνεται στο πως μπορούμε να αναπτύξουμε την παγκόσμια οικονομία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης