Η CIA «βασάνιζε» κρατούμενους με... Red Hot Chili Peppers

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τα τραγούδια του γνωστού συγκροτήματος για να ανακρίνουν υπόπτους για τρομοκρατία

Γεμίζουν τα στάδια όπου και να δώσουν συναυλία, μαγεύοντας δεκάδες χιλιάδες φανατικών θαυμαστών τους, ενώ ο ρυθμός από τα μπάσα και τη φωνή του Άντονι Κίντις συνεπαίρνει τα πάντα στο πέρασμά του κάνοντας το έδαφος να δονείται…

Ωστόσο, η μουσική του αμερικανικού συγκροτήματος Red Hot Chili Peppers, όπως φαίνεται, χρησιμοποιείτο και για έναν άλλο πιο σκοτεινό και βίαιο σκοπό: τα βασανιστήρια κρατουμένων της CIA.

Έπειτα από την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, σύμφωνα με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παραπλάνησαν σκόπιμα την κυβέρνηση σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, αποκαλύπτεται και η χρήση μουσικής με σκοπό να αποσπάσουν στοιχεία από τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από αξιωματούχους της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας, όσοι σχετίζονταν με τρομοκρατικές ενέργειες κρατούνταν μυστικά και ανακρίνονταν στο Γκουντάναμο, στην Πολωνία, αλλά και στην αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, που έγινε ευρέως γνωστή για την υπόθεση του χαμένου Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, καθώς σενάρια θέλουν τον αμερικανικό στρατό να κατέρριψε το αεροσκάφος επειδή κατευθυνόταν σε αυτή.

Σε αυτές τις τοποθεσίες οι ύποπτοι πέραν του ότι στερούνταν το νερό, την τροφή, τον ύπνο και δέχονταν διαρκώς απειλές για να μιλήσουν, έπρεπε να ακούν διαρκώς τις επιτυχίες των Red Hot Chili Peppers.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί έδειχναν προτίμηση στα δύο τραγούδια «Californication» και «Can't Stop», για να ασκήσουν πίεση στους κρατούμενους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση ενός υπόπτου οι «βασανιστές» του, τον έβρεχαν διαρκώς με κρύο νερό επί 11 ημέρες ώστε να μη μπορεί να κοιμηθεί και στη συνέχεια τον τοποθέτησαν σε κλουβί μεταφοράς για ζώα, όπου υποχρεώθηκε να ακούσει σε εξαιρετικά ισχυρή ένταση τα τραγούδια του συγκροτήματος.  

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για χρήση μουσικής ως μέθοδο βασανιστηρίου στους κρατούμενους, καθώς προ μηνών το συγκρότημα Skinny Puppy είχε απαιτήσει αποζημίωση ύψους 666.000 δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση όταν διαπίστωσε ότι τα τραγούδια τους χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια ανάκρισης στο Γκουαντάναμο.

 













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr