Κοκτέιλ μολότωφ και στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας

Ρωσόφιλοι αυτονομιστές παραμένουν στα οδοφράγματα και προετοιμάζονται για πιθανή επέμβαση του στρατού της Ουκρανίας - Λήψεις δορυφόρου αποκαλύπτουν ρωσική βάση στα ουκρανικά σύνορα

Φορούν κράνη, μάσκες, επιγονατίδες, κρατούν αυτοσχέδιες ασπίδες και μπαστούνια, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί ξεθάβουν από τα σεντούκια τους πανοπλίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Δε φεύγουν από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει έξω από κυβερνητικά κτίρια του Ντόνετσκ και ετοιμάζονται για την πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης με την «μητέρα» Ουκρανία εφ' όσον το Κίεβο διατάξει στρατιωτική επέμβαση για την διάλυση των «ανταρτών».


Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, παρά το τελεσίγραφο της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, δε σκοπεύουν να αποχωρήσουν και επιμένουν να ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, όπως συνέβη στην Κριμαία.

Γυναίκες, άνδρες, απλοί πολίτες, αλλά και αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο «προστατεύουν τη γενέτειρά τους από τους φασίστες στρατιώτες που θα τους σκοτώσουν», επιμένοντας πως θέλουν να προσαρτηθούν από τη Ρωσία.



Βέβαια, όπως αναφέρει το Russia Today, δε μένουν στα λόγια, αλλά ετοιμάζουν και μολότοφ, τις οποίες όπως λένε δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν καθώς επιθυμούν να αποφύγουν κάθε μορφή βίας, κάτι, όμως, που μπορεί να αλλάξει… αν πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση.

«Έχω μόνο ένα κομμάτι ξύλου για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Εκείνοι έρχονται οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εχθές για παράδειγμα είχα μόνο ένα πόδι καρέκλας», δήλωσε ένας μασκοφόρος διαδηλωτής.



Από την άλλη, οι ρωσόφιλοι εκφράζουν φόβοι ότι τα επεισόδια στο Χάρκοβο με τους 70 συλληφθέντες μπορεί να επαναληφθούν στο Ντόνετσκ.

Παρόλα αυτά, παραμένουν στις θέσεις τους και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η διαμαρτυρία στην περιοχή τους γίνεται για συγκεκριμένους λόγους.



«Είμαστε κατά του εθνικισμού, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, κατά της καταπίεσης των εθνικιστικών μειονοτήτων και κατά των απειλών που δεχόμαστε», είπε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Όλα αυτά την ώρα που λήψεις από δορυφόρο φέρονται να καταγράφουν σειρά ρωσικών αεροσκαφών έτοιμα για μάχη, τα οποία βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα.

Όπως είπε, μάλιστα, ο Ταξίαρχος Γκάρι Ντίκιν του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσης του ΝΑΤΟ, πρόκειται για σώμα έτοιμο για επέμβαση στην Ουκρανία αν λάβει εντολή.



Σχετικά με τα στρατεύματα της Ρωσίας από την περιοχή, μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να τα αποσύρει ώστε να αρχίσει ο διάλογος σχετικά με την ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας πως περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, «όχι για γυμνάσια αλλά έτοιμοι για μάχη».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr