Σλαβιάνσκ: Κατά φαντασίαν... επέμβαση του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ δηλώνει ότι «αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», ωστόσο οι ρωσόφωνοι εξακολουθούν να ελέγχουν όλα τα στρατηγικά κτήρια και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι... πουθενά!

Ανησυχητική... ηρεμία επικρατεί σήμερα στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς, αν και το τελεσίγραφο του Κιέβου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει εκπνεύσει, στην πόλη δεν παρατηρείται καμία κίνηση δυνάμεων προσκείμενων στην ουκρανική κυβέρνηση.

Αντίθετα, υπό κατάληψη τελούν, για τρίτη συνεχή ημέρα, η έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως "μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων", βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη αυτή, "προκειμένου να αφοπλιστούν οι συμμορίτες και να εκκενωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει".

Η πραγματικότητα στην πόλη, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική.

Κανένα ίχνος αυτής της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" δεν ήταν ορατό μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανιστεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.

Κατά μήκος των περίπου 140 χιλιομέτρων της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα, όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.

Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν την ίδια στολή, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές.

Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί, μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

"Θέλουμε ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που επέτρεψε στην Κριμαία να ενωθεί με τη Ρωσία. Θα προτιμούσαμε μια αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας, αλλά η σημερινή κατάσταση μας ωθεί να ζητήσουμε την ένωση με τη Ρωσία" δήλωσε ο 46χρονος δάσκαλος Αλεξάντρ Πλοχότσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ουκρανία. "Θα συνεχίσουμε τη δράση μας, έως ότου μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα και μέχρι το Κίεβο να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα" τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr