Συνεχίζεται η αστάθεια στο Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στη Βρετανία μετά τη σύλληψη εννέα Ιρανών εγαζομένων στη βρετανική  πρεσβεία στην Τεχεράνη, με την κατηγορία ότι έπαιξαν ρόλους στη διοργάνωση των διαδηλώσεων και των ταραχών που ακολούθησαν μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Οι ιρανικές αρχές εξακολουθούν να κατηγορούν δημοσιογράφους ότι λειτούργησαν ως πράκτορες και δημοσίευσαν την «ομολογία» ενός εκδότη, ενώ οδήγ

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στη Βρετανία μετά τη σύλληψη εννέα Ιρανών εγαζομένων στη βρετανική  πρεσβεία στην Τεχεράνη, με την κατηγορία ότι έπαιξαν ρόλους στη διοργάνωση των διαδηλώσεων και των ταραχών που ακολούθησαν μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Οι ιρανικές αρχές εξακολουθούν να κατηγορούν δημοσιογράφους ότι λειτούργησαν ως πράκτορες και δημοσίευσαν την «ομολογία» ενός εκδότη, ενώ οδήγησαν στις φυλακές αρκετούς ανθρώπους χωρίς να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι συλλήψεις επιδεινώνουν τη διεθνή  απομόνωση του Ιράν και χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών από την Κέρκυρα ότι η Ε.Ε. «θα δώσει συλλογική και ισχυρή απάντηση» σε οπιαδήποτε δίωξη του προσωπικού των διπλωματικών της αποστολών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μερικοί από τους συλληφθέντες της πρεσβείας έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Παρά τις συλλήψεις, τις απειλές και τις νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια αρκετοί οπαδοί του Μιρ Χοσείν Μουσαβί εξακολουθούν να διοργανώνουν διαδηλώσεις ακόμη και με την απουσία του ηγέτη τους που δεν εμφανίζεται πλέον στις συγκεντρώσεις.

Ο Μουσαβί έλαβε άδεια συμμετοχής σε εκδήλωση που έγινε στο Τέμενος Γκόμπα για να τιμηθεί η μνήμη του Μοχάμεντ Μπεχεστί, ενός από τους ηγέτες της Επανάστασης του 1979 που σκοτώθηκε από βόμβα στις 28 Ιουνίου 1981 μαζί με πολλούς άλλους.

Ο Μουσαβί άδραξε την ευκαιρία να καλέσει τους οπαδούς του σε συγκέντρωση και αργότερα πλήθη κόσμου μαζεύτηκαν έξω από το Τέμενος σχηματίζοντας με το χέρι το σήμα της «νίκης».

Κάποιοι από τους οπαδούς του Μουσαβί φορούσαν μαύρα για πενθήσουν τους 17 νεκρούς των πρόσφατων ταραχών και φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε χάος μετά την εμφάνιση των δυνάμεων ασφαλείας, που διέλυσαν το πλήθος με χρήση βίας και με την απουσία των ειδησεογραφικών πρακτορείων λόγω της απαγόρευσης.

Ο Ανώτατος Ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, δεν φαίνεται πρόθυμος να υποχωρήσει σε αιτήματα της αντιπολίτευσης και δηλώνει ότι η μοναδική λύση για την πολιτική κρίση είναι η εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών.

«Αν το έθνος και η πολιτική ελίτ είναι ενωμένοι στην καρδιά και στο μυαλό τότε οι προδότες και οι εξωτερικοί εχθροί του Ιράν θα είναι αναποτελεσματικοί», είπε ο Χαμενεί.

Δηλώσεις και πρώτη δημόσια εμφάνιση στις εκδηλώσεις για τα θύματα του 1981 έκανε και ο Αγιατολάχ Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί που είναι σκληρός επικριτής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ καλώντας τον κόσμο σε συμμετοχή στις δημόσιες διαμαρτυρίες.

«Ύποπτα στοιχεία συνωμοτούν για να διαχωρίσουν το λαό από το καθεστώς και να κάνουν τον κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος όμως η συσπείρωση του λαού θα τους εξουδετερώσει», δήλωσε ο Ραφσαντζανί.

Είναι προφανές ότι ο Μουσαβί και ο Ραφσαντζανί δοκιμάζουν τις αντοχές του καθεστώτος και εμφανίζονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, ενώ δεν αποκλείεται να πληρώσουν ακριβά αυτή τους την αναμέτρηση με τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Αν αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν δεν περιέχουν την παραμικρή καθοδήγηση από το εξωτερικό και αποτελούν μια εσωτερική διαμάχη της πολιτικής ελίτ της χώρας, τότε ο ιρανικός λαός που χρησιμοποιείται για προσωπικά ωφέλη ενδέχεται να υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr