ΕΕ: «Ναι» στις συνομιλίες με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Επιστολή Μπαρόζο σε Πούτιν: «Η ΕΕ δέχεται την πρότασή σας για διαβουλεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία για ό,τι αφορά την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου και της διαμετακόμισης»


Θετική ως προς τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, εμφανίστηκε την Πέμπτη η ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η «αξιοπιστία» της Ρωσίας διακυβεύεται μετά τις απειλές που διατύπωσε ότι θα σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου.

«Η ΕΕ δέχεται την πρότασή σας για διαβουλεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία για ό,τι αφορά την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου και της διαμετακόμισης», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του που απηύθυνε στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αρχίσουμε γρήγορα τις συνομιλίες αυτές συμπεριλαμβάνοντας την Ουκρανία», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες αυτές «θα βοηθήσουν να αποφευχθεί ένα ακραίο σενάριο και να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των προμηθειών και της διαμετακόμισης, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες για μια συνεργασία που θα αφορά κυρίως τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος διαμετακόμισης του αερίου».

Στις 10 Απριλίου, ο Rώσος πρόεδρος είχε απειλήσει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν η χώρα αυτή δεν τακτοποιούσε το χρέος της.

Σήμερα ανακοίνωσε πως η Μόσχα δίνει προθεσμία ένα μήνα στην Ουκρανία για να τακτοποιήσει τη διαφορά της με τη Μόσχα γύρω από το φυσικό αέριο, διότι διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα προπληρωμής του αερίου.

Ήδη πριν από την ανακοίνωση αυτή, ο Μπαρόζο υπογράμμιζε στην επιστολή του πως μια τέτοια «εξέλιξη προκαλεί σοβαρή ανησυχία επειδή δημιουργεί τον κίνδυνο να διακοπούν οι υπηρεσίες προς την ΕΕ και άλλες χώρες».

«Η αξιοπιστία της Ρωσίας στις συμβάσεις της ως προμηθευτή αερίου διακυβεύεται», προειδοποίησε. «Σας καλούμε να αποφύγετε τέτοια μέτρα, τα οποία θα προκαλούσαν αμφιβολίες για τη βούλησή σας να θεωρείσθε αξιόπιστος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη», επέμεινε.

Ο Πούτιν είχε προτείνει επίσης να διεξαχθούν «χωρίς καθυστέρηση» διαβουλεύσεις «για να τεθούν σε ισχύ κοινά μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας της Ουκρανίας και για να εξασφαλισθούν οι παραδόσεις και η μεταφορά του ρωσικού αερίου με αυστηρό σεβασμό των συμφωνημένων όρων».

Ο Μπαρόζο αναφέρει πως ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ «είναι έτοιμος» να συναντήσει «αμέσως» τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να συζητήσουν όλα τα θέματα που συνδέονται με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε απευθύνει την επιστολή του σε 18 ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων αυτοί 13 κρατών μελών της ΕΕ, ανάμεσα στα οποία η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Μπαρόζο αναφέρει πως του έχει ανατεθεί να απαντήσει «εξ ονόματος της ΕΕ και του συνόλου των 28 κρατών μελών».

Υπογραμμίζοντας πως οι προμήθειες αερίου της ΕΕ και της Ουκρανίας «συνδέονται στενά», ο Μπαρόζο δηλώνει «έτοιμος να συζητήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το πώς οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται στη βάση των τιμών της αγοράς, των διεθνών κανόνων», καθώς και για τον «τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλισθεί πως η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας, η αποθήκευση του αερίου στην Ουκρανία και η προμήθεια της Ουκρανίας γίνονται με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο».

Tο δίκτυο των ουκρανικών αγωγών αερίου εξασφαλίζει τη διαμετακόμιση 65 από τα 133 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που αγοράζονται από τις χώρες της ΕΕ, το 25% των αναγκών των οποίων καλύπτουν οι αγορές από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr