Ιαπωνία: Κυνηγάμε φάλαινες για... επιστημονικούς λόγους

H ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το πρόγραμμα της λεγόμενης επιστημονικής αλιείας, μειώνοντας κυρίως το ποσοστό των αλιευμάτων

Το πράσινο φως πήρε στην Ιαπωνία το κυνήγι φαλαινών στον Ειρηνικό Ωκεανό, μιας και σύμφωνα με τον ιαπωνικό τύπο είναι κάτι που γίνεται για... «επιστημονικούς» λόγους.

Δύο εβδομάδες αφού απαγορεύθηκε το κυνήγι των κητοειδών στην Ανταρκτική, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο Kyodo μεταδίδουν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το πρόγραμμα της λεγόμενης επιστημονικής αλιείας, μειώνοντας κυρίως το ποσοστό των αλιευμάτων.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι δεν θα προχωρήσει στο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, μετά τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το ΔΠΔ έκρινε ότι η Ιαπωνία συγκαλύπτει μια εμπορική δραστηριότητα με ένα πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας.

Βάσει της απόφασης της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, η οποία έδωσε εντολή στην Ιαπωνία να σταματήσει την φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, η ιαπωνική υπηρεσία αλιείας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επόμενη ετήσια εκστρατεία κυνηγιού φάλαινας, που αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό τον χειμώνα και να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες.

Όμως ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία σκοπεύει «να συνεχίσει το πρόγραμμα έρευνας φαλαινοθηρίας άλλου, όπως προβλεπόταν».

Παρά τη νίκη ενώπιον του ΔΠΔ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία γρήγορα άρχισαν να φοβούνται ότι το Τόκυο θα προσπαθήσει να παρακάμψει την απαγόρευση του δικαστηρίου, όπως κάνει επί χρόνια με το μορατόριουμ του 1986 της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (CBI), βάσει του οποίου επιτρέπεται η αλιεία φαλαινών μόνο για επιστημονικούς λόγους.
Ε.Μ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr