Σουδάν: Με κυρώσεις απειλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε βάρος όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στα Νότια της χώρας 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απείλησε σήμερα ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» σε βάρος όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στο Νότιο Σουδάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις.

Σε μια ομόφωνη διακήρυξη σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, το Συμβούλιο «εκφράζει τον τρόμο και την οργή του» για την σφαγή που εκτυλίχθηκε στα μέσα Απριλίου με θύματα εκατοντάδες αμάχους στο Μπέντιου, την πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι, για την οποία ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες του Νοτίου Σουδάν.

«Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναλαμβάνουν με αυστηρότητα την απαίτησή να τερματιστούν άμεσα όλες οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και δηλώνουν έτοιμα να εξετάσουν τα προσήκοντα μέτρα σε βάρος όσων ευθύνονται» για τις βιαιότητες, υπογραμμίζει η διακήρυξη που καταδικάζει επίσης την επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο πολίτες στις 17 Απριλίου στο Μπορ.

Το Συμβούλιο ζητεί από τις υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να «πραγματοποιήσει αμέσως μια έρευνα που θα επικεντρώνεται στα γεγονότα του Μπέντιου» και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς να «στείλει όταν είναι δυνατόν» μια αντιπροσωπεία στο Νότιο Σουδάν.

Τα 15 κράτη μέλη απαιτούν από τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ και τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, που δίνουν μάχη για την εξουσία από τα μέσα Δεκεμβρίου, «να δηλώσουν δημοσίως ότι κάθε επίθεση εναντίον πολιτών είναι απαράδεκτη» και να τιμωρήσουν τους ενόχους. Τους ζητούν επίσης «να τερματίσουν αμέσως τα επεισόδια βίας» και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα 15 κράτη μέλη δηλώνουν «έτοιμα να λάβουν επιπλέον μέτρα εάν οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών και οι παραβιάσεις της συμφωνίας τερματισμού των εχθροπραξιών (την οποία συνήψαν οι εμπόλεμες πλευρές αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε) συνεχιστούν».
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών χθες με αντικείμενο την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, πολλά μέλη του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τάχθηκαν υπέρ της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων, όμως το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε μια επίσημη απόφαση.

«ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΕΣ» ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τους ηγέτες της Ανατολικής Αφρικής να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες μεσολάβησης με στόχο σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για το Νότιο Σουδάν μέσω της περιφερειακής οργάνωσης της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε την εσκεμμένη στοχοποίηση πολιτών ως «εξοργιστική» και τόνισε ότι οι ηγέτες του Νοτίου Σουδάν πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματίσουν τη βία και να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η αποτυχία να αναληφθεί θαρραλέα δράση τώρα θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει το Νότιο Σουδάν σε ένα κύκλο εθνοτικών δολοφονιών αντεκδίκησης, έναν εμφύλιο πόλεμο που ολοένα θα βαθαίνει, μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή» ανέφερε η Πάουερ σε μια γραπτή δήλωσή της.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που συνεχίζουν να υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη και ταχύτατα να δημιουργήσει ένα καθεστώς κυρώσεων που θα στοχεύει όσους προσκόπτουν την ειρηνευτική διαδικασία και τους υπεύθυνους (για τη διάπραξη) ακροτήτων».

Στο Νότιο Σουδάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την αναστολή των δικαστικών διώξεων με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον 4 πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

«Με στόχο την προώθηση του διαλόγου, τη συμφιλίωση και την αρμονία μεταξύ των πολιτών του Νοτίου Σουδάν (. . .) θα στείλουμε επιστολή προς το Δικαστήριο με την οποία θα ζητάμε να μη συνεχίσει τη διαδικασία» εναντίον των 4 κατηγορουμένων – του πρώην γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Παγκάν Αμούμ, του πρώην υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ογιάι Ντενγκ Αζάκ, του πρώην πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Εζεκιέλ Λολ Γκατκούο και του πρώην υφυπουργού Άμυνας Μαζάκ ντ΄ Αγκούτ, οι οποίοι «θα αποφυλακιστούν από το δικαστήριο, πιθανόν έως αύριο» δήλωσε ο υπουργός Πόλιον Ουαναβίλα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr