Ουκρανία: Τι λέει για την κράτησή του από φιλορώσους ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Vice News

Ο Σάιμον Οστρόφσκι κατηγορήθηκε από την ομάδα ενόπλων ότι εργάζεται για τη CIA, το FBI, τον Δεξιό Τομέα και το εθνικιστικό κόμμα της Ουκρανίας

Ανησυχία προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα η είδηση ότι ο δημοσιογράφος του αμερικανικού ενημερωτικού ιστότοπου Vice News, Σάιμον Οστρόφσκι, είχε απαχθεί από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Για περίπου δύο ημέρες άγνωστη ήταν η κατάσταση της υγείας του, καθώς και οι συνθήκες κράτησής του, εντείνοντας την αγωνία.

Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη, μετά τις δεσμεύσεις του αυτονομιστή αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο Οστρόφσκι αφέθηκε ελεύθερος.

Για την εμπειρία του στα χέρια των αυτονομιστών, ο Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε στο μέσο όπου εργάζεται υποστηρίζοντας ότι τη… γλίτωσε.

«Ένοπλοι με κράτησαν φυλακισμένο για τέσσερις νύχτες και τρεις ημέρες και με αφήσαν ελεύθερο στους δρόμους του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Η απελευθέρωσή μου ήταν ανεξήγητη, όπως και η κράτησή μου», γράφει στο κείμενό του ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Μάλιστα, εξηγεί ότι άγνωστοι τον τράβηξαν από το αυτοκίνητο, στο οποίο βρισκόταν, του έδεσαν τα μάτια, τον χτύπησαν και του τύλιξαν τα χέρια με μονωτική ταινία.

«Αφού πέρασα ώρες μόνος μου σε ένα υγρό κελί με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη μου και ένα μαντήλι στα μάτια μου, οδηγήθηκα σε ένα δωμάτιο όπου κατηγορήθηκα ότι εργάζομαι για την CIA, το FBI, τον Δεξιό Τομέα και το εθνικιστικό κόμμα της Ουκρανίας», υποστηρίζει.

Όταν αρνήθηκε να δώσει την κωδικό πρόσβασης για τον υπολογιστή του, τότε οι άνδρες τον χτύπησαν με γκλομπ και όταν κοιμόταν στο δάπεδο, άνδρες τον ξυπνούσαν λέγοντάς του ότι κανείς δε θα στενοχωρηθεί αν πεθάνει.

«Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση μου πήγε καλά, γιατί με άφησαν ελεύθερο», προσθέτει ανακουφισμένος ο Οστρόφσκι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κράτησής του είδε δεκάδες, όπως αναφέρει, κρατούμενους να μπαινοβγαίνουν στα κελιά, εκ των οποίων ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

«Μετά την απελευθέρωσή μου, έμαθα ότι ο επικεφαλής των φιλορωσικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάρεφ, είπε ότι οι δημοσιογράφοι κρατούνταν ως μέσο διαπραγμάτευσης με τις αρχές του Κιέβου. Δεν ξέρω ακόμα τι κέρδισε από την απελευθέρωσή μου, αλλά ελπίζω να μην ήταν πολλά, γιατί κανείς δεν επιτρέπεται να παίρνει ομήρους ανεξαρτήτως των πολιτικών απαιτήσεών του», επισημαίνει ο Οστρόφσκι.

Ολοκληρώνοντας το κείμενό του, μάλιστα, στέλνει μήνυμα στους φιλορώσους και δη την αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» να αφήσει ελεύθερους όσους κρατούνται παράνομα σε υγρά κελιά και σε άλλα κτίρια που έχουν καταλάβει.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr