Σκληραίνει τη στάση του ο Ερντογάν: Ζητά έκδοση Γκιουλέν

Σκληραίνει τη στάση του ο Ερντογάν: Ζητά έκδοση Γκιουλέν

Η Αγκυρα θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον την έκδοση του Γκιουλέν 

Σκληραίνει τη στάση του ο Ερντογάν: Ζητά έκδοση Γκιουλέν
Προειδοποιώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι ο "υπ' αριθμόν 1 εχθρός του", Φετουλάχ Γκιουλέν θα μπορούσε να απειλήσει και τις ΗΠΑ, ο "Σουλτάνος" του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ισλαμιστή κληρικού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ότι προτίθεται να καταθέσει αίτημα στις ΗΠΑ για έκδοση του ισλαμιστή κληρικού ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη σε ανάλογες δηλώσεις και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο "PBS" με οικοδεσπότη της εκπομπής τον Τάλρι Ρόουζ.

Ο Φετουλάχ Γκουλέν ζει στις ΗΠΑ από το 1997 όταν το κοσμικό κράτος της Τουρκίας τον κατηγόρησε για ισλαμική δραστηριότητα.

Για τον Ερντογάν, ο Γκιουλέν προσπαθεί να δημιουργήσει από την... ξενιτιά ένα "παράλληλο κράτος" τοποθετώντας ένθερμους υποστηρικτές του σε κρίσιμους θεσμούς, όπως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Επιπλέον, θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών υποκλοπών που έφεραν σε δεινή θέση τον Τούρκο πρωθυπουργό, σε μία προσπάθεια να τον ανατρέψει από την εξουσία.

Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό κανάλι "PBS", ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Αγκυρα θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον την έκδοση του Γκιουλέν λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτά τα στοιχεία που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να μπορούν να δρουν σε άλλες χώρες επειδή όσα κάνουν εδώ θα μπορούσαν να τα κάνουν και στις χώρες που φιλοξενούνται".

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να δείχνει το... καλό του πρόσωπο στην διεθνή κοινότητα.
Με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και την Αρμενία, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων. «Φτάσαμε σε συμφωνία όσον αφορά στην αποζημίωση», είπε στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην υπόθεση «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν επιδρομή στην ανθρωπιστική αποστολή που επέβαινε στο πλοίο και σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

Στο ζήτημα των Αρμενίων, ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε στη συνέντευξη στο PBS ότι οι δολοφονίες τους πριν από 99 χρόνια, στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνιστούν «γενοκτονία». «Αυτό είναι αδύνατο, γιατί αν πράγματι είχε διαπραχθεί γενοκτονία, πώς θα μπορούσαν να ζουν Αρμένιοι σε αυτήν τη χώρα;» αναρωτήθηκε, αποδεικνύοντας ότι η συγγνώμη που ζήτησε για πρώτη φορά από τους συγγενείς των θυμάτων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας το 1915.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή