Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην αν. Ουκρανία: Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην αν. Ουκρανία: Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερα

Η πόλη του Σλαβιάνσκ με 100.000 κατοίκους έχει περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην αν. Ουκρανία: Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερα
«Βράζει» και σήμερα η ανατολική Ουκρανία καθώς από νωρίς το πρωί ταραχές και βίαια επεισόδια συγκλονίσουν το Σλαβιάνσκ.

Τα χαράματα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιδρομή σε μία προσπάθεια να  ανακαταλάβουν την πόλη από τους αυτονομιστές.
Κλείσιμο

Ωστόσο, δύο από τα στρατιωτικά ελικόπτερα τα οποία έστειλαν καταρρίφθησαν από τους φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι και ένας να συλληφθεί, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε στο Twitter από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today.

Αργότερα, ο αυτόκλητος δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, δήλωσε πως τρεις φιλορώσοι και δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού.









Ο πιλότος του ελικοπτέρου ο οποίος συνελήφθη





Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

«Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα», δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών.

Σύμφωνα με την ίδια, «το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από Ουκρανούς στρατιωτικούς.





Ο Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί -«να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης».

«Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους "μισθοφόρους" ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», υπογράμμισε.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης