Ομπάμα - Μερκελ: Στόχος δεν είναι να τιμωρήσουμε τη Ρωσία, αλλά…

Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου υιοθετώντας κοινή γραμμή για την ουκρανική κρίση - Αμφότεροι προειδοποίησαν για την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων αν η ρωσική κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση - Και η υπόθεση παρακολουθήσεων της NSA στην ατζέντα

Μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αμφότεροι τόνισαν ότι στις συνομιλίες τους κυριάρχησε το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, υιοθετώντας μια κοινή γραμμή απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη κατάσταση.

Ο Ομπάμα που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε πως συνομίλησε με την Μέρκελ για την Ρωσία και την «παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία», επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές είναι ενωμένες απέναντι στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και υπάρχει συμφωνία γύρω από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

«Η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ», είπε ο Ομπάμα σχετικά με την κράτηση των μελών της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως επιθυμεί μια διπλωματική λύση στο ουκρανικό ζήτημα.

Βέβαια, προειδοποίησε πως αν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις οικονομικού και διπλωματικού χαρακτήρα.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση θα προχωρήσουμε σε νεότερες κυρώσεις. Ωστόσο, προτιμούμε τη διπλωματική επίλυση της κρίσης. Κάναμε μία διπλωματική προσφορά στη Ρωσία, τώρα μένει οι Ρώσοι να αποφασίσουν τι θα κάνουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αφού ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η διατλαντική συμμαχία είναι σημαντική, ειδικά τη στιγμή που η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται.

Τόνισε πως πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε οι εκλογές της 25ης Μαΐου να δώσουν μία δημοκρατική λύση στη χώρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία και τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν τη Δύση, ο Ομπάμα απάντησε ότι καθημερινά παρακολουθεί τα γεγονότα με ανησυχία στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόσθεσε, ότι αυτό που ισχύει είναι εξαιρετική ενότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, επισημαίνοντας πως και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν διπλωματικά την κρίση και παρέχουν υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση.

«Το επόμενο βήμα θα είναι ευρύτερες κυρώσεις», δήλωσε και επανέλαβε ότι επιθυμεί τη διπλωματική επίλυση. Ωστόσο, όπως είπε αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται και αν η Ρωσία εμποδίσει την διεξαγωγή εκλογών, τότε θα επιβληθούν ευρύτερες κυρώσεις.

«Στόχος δεν είναι να τιμωρήσουμε τη Ρωσία, αλλά να δώσουμε ένα κίνητρο ώστε να επιλέξει μια διαφορετική οδό», επισήμανε ο Ομπάμα.

Σχετικά με τα ενεργειακά θέματα, ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε πως η ιδέα αποκλεισμού του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι ρεαλιστική και πρόσθεσε πως «ο Πούτιν κάνει κακές επιλογές και πρέπει να αλλάξει πορεία».

Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε πως επιθυμεί τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, αλλά προειδοποίησε πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που θα περιλαμβάνει επιπλέον κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα τόνισε πως αν στόχος του Πούτιν είναι να αφήσει τους Ουκρανούς να πάρουν μόνοι τις αποφάσεις τους, τότε οι απόψεις του θα γίνουν σεβαστές. «Δεν χρειάζεται να επεμβαίνει με μασκοφόρους και ενόπλους», επισήμανε και αναφέρθηκε στη «ρωσική προπαγάνδα», σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία ευθύνεται για το πολεμικό κλίμα που επικρατεί. Μάλιστα, κάλεσε όσους τηλεθεατές παρακολουθούν ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να εστιάσουν στα γεγονότα.

Αργότερα η συνέντευξη Τύπου επεκτάθηκε στο ζήτημα του «μεγάλου αδελφού» και τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είναι από τους πιο στενούς εταίρους των ΗΠΑ και η Άνγκελα Μέρκελ από τις πιο στενές φίλες του.

«Με πονάει που οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν ρωγμές στη φιλία μας. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στο λαό ότι οι συνομιλίες τους δεν παρακολουθούνται. Επαναλαμβάνω ότι οι απλοί πολίτες της Γερμανίας δεν παρακολουθούνται. Σύμφωνα με την κοινή γνώμη οι ΗΠΑ έχουν ικανότητες, όπως αυτές που παρουσιάζονται στις ταινίες, αλλά εμείς εστιάζουμε σε τρομοκράτες. Δεσμευόμαστε για έναν διάλογο ώστε να κλείσουμε τα κενά για τον τρόπο που επιχειρούμε. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες ανησυχίες με τη Γερμανία», δήλωσε ο Ομπάμα.

Η Μέρκελ από την πλευρά της, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η πραγματοποίηση ενός διαλόγου μπορεί να λύσει κάθε απορία σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

«Υπάρχουν ακόμα κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προσέγγιση της Γερμανίας είναι η ίδια με των ΗΠΑ. «Μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με τη γερμανική κυβέρνηση», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι «πολύ καλό που κάναμε αυτά τα βήματα και το ζήτημα θα πραμείνει στην ατζέντα των ερχόμενων εβδομάδων».



 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr