Η Ουκρανία βυθίζεται στην άβυσσο λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα

Δεκάδες νεκροί από το πρωί σε συγκρούσεις στην Μαριούπολη – Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων οι ουκρανικές δυνάμεις – Έκκληση Πούτιν να αναβληθεί το δημοψήφισμα

Την ώρα που δύο από τις πιο «ευαίσθητες» περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο με δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Μαΐου ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος της χώρας υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την άβυσσο.

Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στήνονται κάλπες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο και από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και από τη Δύση. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες, που θα προσέλθουν στην κάλπη, είναι αν υποστηρίζουν την αυτονακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Ντόνετσκ». Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία παρατηρητών και παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τη νομιμοποίηση του.







Την ίδια στιγμή η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισαν «παράνομα» τα δημοψηφίσματα και δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν, μέσω Ε.Ε., νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014» δήωσαν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες.









Αυτή ήταν μία σαφής αναφορά στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, ειδικά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν όμως να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του, παρά το αίτημα και του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Ποούτιν, να το αναβάλουν

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.






Η πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, κυρίως όταν μια ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ. Μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ουκρανό στρατιώτη.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.


Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την Παρασκευή την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, επέτειος που στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τιμάται στις 9 Μαρτίου.






Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. "Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (...) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία", είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι "στρατιωτικές επιχειρήσεις" στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.

Στο Κίεβο αναμένεται την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της ΕΕ και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr