Εγκληματική φάρσα χαρακτηρίζει το Κίεβο το δημοψήφισμα στην Ανατολική Ουκρανία

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία την ώρα που επτά εκατομμύρια πολίτες καλούνται να αποφασίσουν την ανεξαρτησία τους -Δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των "παράνομων δημοψηφισμάτων" η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες

Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης διεξάγεται το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Ανατολικής, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία και είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη να φθάσουν στο χειρότερο σημείο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στη Μαριούπολη θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μόλις οκτώ εκλογικά κέντρα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους με αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, να σχηματίζονται τεράστιες ουρές από ψηφοφόρους. Παρά ταύτα, το Κίεβο αρνείται πως υπάρχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει«εγκληματική φάρσα», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για τεράστια συμμετοχή των πολιτών.

Το πρωί πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκα κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου από τις 8 το πρωί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη "γραμμή του μετώπου", στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Μάλιστα εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ πως υπάρχουν θύματα από τις εκρήξεις και τις συγκρούσεις, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό διενεργούνται και τα δημοψηφίσματα που αποτελούν εξάλλου και την αφορμή για τις νέες συρράξεις. Τα 56 εκλογικά τμήματα του Σλαβιάνσκ θα κλείσουν στις 20.00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.



Στα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σήμερα από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες. Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Στο σχολείο 1, στη λεωφόρο Πούσκιν, μόνο μερικά χαρτιά με τη λέξη "δημοψήφισμα", κολλημένα στα τζάμια κάτω από τη σημαία της "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", άφηναν να εννοηθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μια γυναίκα, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε "ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές".



Μέσα στο σχολείο είχαν τοποθετηθεί δύο μεγάλες, διάφανες κάλπες. Περίπου δέκα άνθρωποι είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχοντας στα χέρια τους τους ογκώδεις εκλογικούς καταλόγους.

"Είμαι εδώ για την ειρήνη, γι αυτό ήρθα να ψηφίσω", εξήγησε μια 55χρονη γιατρός ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.



Τα ψηφοδέλτια πέφτουν στις διάφανες κάλπες χωρίς προηγουμένως να τοποθετηθούν σε φακέλους, έτσι που όλοι μπορούν να διακρίνουν εάν οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

"Ήρθαμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας και να γίνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε. Εάν γίνουμε ανεξάρτητοι, στην αρχή θα είναι δύσκολα όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα από το μείνουμε με τους φασίστες", είπε από την πλευρά της μια 35χρονη ανθοπώλιδα, εννοώντας τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.



Ο Νίκολας Τσόνσεφ, ένας από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, είπε πάντως ότι "όλα κυλούν όπως είχαμε προβλέψει, οι κάλπες άνοιξαν στην ώρα τους και ο κόσμος έρχεται να ψηφίσει".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής.



Τα δημοψηφίσματα "είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.



"Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων", κατέληξε η Ψάκι.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr