Θάφτηκαν στις λάσπες Σερβία και Βοσνία

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες άστεγοι από τις πρωτοφανείς πλημμύρες – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δύο χώρες

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Σερβία και τη Βοσνία στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν, ενώ ολόκληρες πόλεις απειλούνται από την άνοδο των υδάτων.

«Στο Ομπρένοβατς (κοντά στο Βελιγράδι) ανασύραμε 12 σορούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα του ανέρχεται πλέον σε 16 νεκρούς.
Στη Βοσνία οι αρχές κάνουν λόγο για 27 νεκρούς, ενώ στην Κροατία ανακοινώθηκε σήμερα πως έχασε τη ζωή του ένα άτομο.

Ε.Ε και Ρωσία συνδράμουν τις αρχές των δύο χωρών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη, δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους προσγειώθηκαν στη Σερβία στο πλαίσιο επιχείρησης αρωγής μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τις δύο βαλκανικές χώρες. Την ίδια ώρα, ελικότερα απομακρύνουν τους κατοίκους των περιοχών Σαμάτς και Μοντρίτσα, ενώ φορτηγά μεταφέρουν τρόφιμα στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο.



Περίπου χίλια άτομα, ανάμεσά τους και μωρά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από την περιοχή Ζελζένιο Πόλζε στην κεντρική Βοσνία, όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις.

Στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα προβούν σε καμία ανακοίνωση όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης κι έσπευσε να εκφράσει φόβους ότι ο αρθμός τους θα αυξηθεί δραματικά αν δεν φτάσουν σύντομα τα σωστικά συνεργεία σε όλες τις περιοχές που πλημμύρισαν.




Η πόλη Ομπρένοβατς, με πληθυσμό 24 χιλιάδες κατοίκους , που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, θυμίζει... Ατλαντίδα. Για να δώσει μία εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι “στο κέντρο της πόλης Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών”.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ζήτησε την πλήρη εκκένωση της πόλης ο οποίς επισκέφθηκε την Παρασκευή την πληγείσα περιοχή. “Μην μας αναγκάσετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας”, είπε στους κατοίκους της περιοχής.



Από τον δήμο του Ομπρένοβατς απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αγνοούμενους. Αυτή την ώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα οι οποίες απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα που υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σάβα ξεπέρασε κατά 6,5 μέτρα το όριο ασφαλείας, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Στρατός, πυροσβεστική, αστυνομία και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν με αναχώματα από τσουβάλια με άμμο να συγκρατήσουν το νερό στην κοίτη του ποταμού.



Η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αντλίες νερού, βάρκες και τρόφιμα.

Στο σερβικό έδαφος βρίσκονται ήδη σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν ειδικές ομάδες διάσωσης από την Αυστρία και τη Γερμανία.



Πολλές περιοχές που πλημμύρισαν στη δυτική Σερβία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή για λόγους ασφάλειας. Επίσης, μία μονάδα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί, βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για άμεση αποστολή στην Σερβία, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις φοβερές πλημμύρες των τελευταίων ημερών.



Η στάθμη των ποταμών συνεχίζει να ανεβαίνει στο Βελιγράδι και στα δυτικά προς τα σύνορα με τη Βοσνία και απειλεί υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπου εθελοντές μαζί με τον στρατό κατασκευάζουν φράγματα από σάκους άμμου










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr