Τουρκία: «Πάτησα στα πτώματα των φίλων μου για να βγω ζωντανός»

Συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους διασωθέντες - Υποστηρίζει πως ο επικεφαλής των άτυχων ανθρακωρύχων τους ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά

Πέντε ημέρες από την πολύνεκρη τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στην Τουρκία, μία συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους 485 διασωθέντες προκαλεί σοκ.

Ακόμα και αν κατόρθωσε να βγει στην επιφάνεια, δε μπορεί να ξεχάσει τις δραματικές στιγμές που βίωσε στα έγκατα της γης μαζί με τους συναδέλφους του.

Ο 29χρονος Μουράτ Γιοκούς δηλώνει πως αναγκάστηκε να πατήσει πάνω στα πτώματα των φίλων του για να κατορθώσει να βγει από το ανθρακωρυχείο.

«Έπρεπε να τους ποδοπατήσω» συμπλήρωσε με δάκρυα στα μάτια ο 29χρονος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτό που συνέβη είναι απερίγραπτο. Ήμουν έτοιμος να βγω από το ανθρακωρυχείο για να επιστρέψω σπίτι μου, όταν είδα καπνούς να αναδύονται. Αρχικά, το αφεντικό μου, μας είπε να περιμένουμε, αλλά αρχίσαμε να χάνουμε την υπομονή μας», είπε ο Γιοκούς.

Μόλις, όμως, έμαθε ότι πολλοί από τους συναδέλφους τους είχαν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία, τότε αποφάσισε να παρακούσει τις εντολές του επικεφαλής του.

«Είπα στον εαυτό μου, ότι δε θα πεθάνω εδώ μέσα, όχι τώρα. Πήρα τη μάσκα οξυγόνου που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ως τότε και άρχισα να περπατάω. Όταν κοίταξα πίσω, είδα πολλούς φίλους μου στο έδαφος», συνέχισε συγκλονισμένος.

«Αγωνίζονταν να ζήσουν, πάλευαν με το θάνατο», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως εκείνες τις στιγμές σκεφτόταν μοναχά τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

«Είπα την τελευταία προσευχή μου και έπειτα λιποθύμησα», είπε ο 29χρονος, ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγη ώρα αργότερα ενώ οι διασώστες τον είχαν ήδη μεταφέρει στην επιφάνεια.

Παρά την τραγωδία που βίωσε, πάντως, ο νεαρός εργαζόμενος δε μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στην ιδιοκτήτρια εταιρία ή να αμφισβητήσει τους κανόνες ασφαλείας.

Αντιθέτως, και παρότι πληρώνεται μόνο με 800 ευρώ μηνιαίως, προτίθεται να επιστρέψει στα βάθη της γης για ακόμα δέκα χρόνια, όταν και θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

«Δε μπορούμε να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο εδώ. Δεν υπάρχει γεωργία, εταιρίας, άλλες θέσεις εργασίας», είπε ο Γιοκούς, του οποίου και ο πατέρας εργαζόταν ως ανθρακωρύχος.

Ωστόσο, επισήμανε πως θα επιλέξει άλλο ανθρακωρυχείο, καθώς σε αυτό έχασε πολλούς φίλους του και «δε θέλω να επιστρέψω».

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr