Τουρκία: Οκτώ προφυλακίσεις για την τραγωδία στη Σόμα

Ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας   

Την προφυλάκιση οκτώ ατόμων για την τραγωδία στη Σόμα διέταξε την Τρίτη τουρκικό δικαστήριο.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «πρόκληση πολλαπλών θανάτων» στο δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ορυχείο της πόλης κι όλα αυτά, ενώ κηδεύτηκαν και τα τελευταία από τα 301 θύματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ραμαζάν Ντογρού, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Soma Coal Mining Company και ο εκτελεστικός διευθυντής της Καν Γκουρκάν και γιος του ιδιοκτήτη της εταιρείας Αλπ Γκουρκάν.

Αρχικά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για το δυστύχημα 26 άτομα. Τελικά προφυλακίστηκαν οκτώ, ενώ σε όσους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενδεχομένως να απαγγελθούν κατηγορίες αργότερα.

Η προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, την οποία ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχινέρ, υποδηλώνει ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από υπερθέρμανση και ότι φλεγόμενα κάρβουνα προκάλεσαν την ταχύτατη εξάπλωσή της.

Η τραγωδία στη Σόμα ήταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας σε απολογισμό θυμάτων κι εκείνο που είχε σημειωθεί στο Ζονγκουλντάκ το 1992 με 263 νεκρούς ανθρακωρύχους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr