Τα «στοιχήματα» της ευρωκάλπης σε όλη την ΕΕ

Λεπέν στη Γαλλία, η “αναβίωση” της γερμανικής ακροδεξιάς και η δυσφορία των πολιτών των χωρών του Νότου – Η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού και η διαμόρφωση του “πιο αντιευρωπαϊκού” Ευρωκοινοβουλίου στην ιστορία της Ένωσης

Στην ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των ευρωπαικών ΜΜΕ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των ευρωεκλογών σε 21 από τις 28 χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Μετά την πανωλεθρία που υπέστη ο ισχυρότερος σύμμαχός της και εταίρος στην επονομαζόμενη "αντιευρωπαική συμμαχία", Ολλανδός Γκέερτ Βιλντερς, η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις της και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλες τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ο σύμμαχός της, ο Ολλανδός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος (PVV) κατέλαβε την τρίτη και όχι την πρώτη θέση στην πατρίδα του.

Στη Γαλλία, εκεί όπου πλανάται το φάντασμα της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν φλερτάρει με την πρώτη θέση την ώρα που η γαλλική Δεξιά ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ( έρχεται στη δεύτερη θέση με 2 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις).

Ο γαλλικός Τύπος επισημαίνει ότι η ημέρα της ευρωκάλπης είναι ο μεγάλος φόβος των Σοσιαλιστών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι.

Στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει τελικά το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να αποτυπωθεί η δυσφορία και η απογοήτευση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο του.

Αντιθέτως, η ηγέτης του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" τρίβει τα χέρια της καθώς η χωλαίνουσα γαλλική οικονομία αλλά και η αποτυχία του Ολάντ να προβάλει ένα ισχυρό ηγετικό προφίλ τις έχει δώσει πολλούς πόντους.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες "Le Figaro" και την "Liberation", η ευρωκάλπη είναι για τη Μαρίν Λεπέν το μεγάλο στοίχημα ενώ για τα δύο μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, ο μεγάλος φόβος.

Με την γαλλική Δεξιά να εκπροσωπείται από τον Φρανσουά Κοπέ, που δεν έχει το εκτόπισμα του τέως προέδρου, Νικολά Σαρκοζί αλλά και τους Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον άχρωμο, άνευρο και άγευστο Φρανσουά Ολάντ και την άστατη ερωτική ζωή του να απασχολεί περισσότερο τους Γάλλους απ΄ότι η κυβερνητικό του έργο, η ακροδεξιά αναδεικνύεται ως ο μεγάλος κερδισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας. Δέχεται επιθέσεις για τα πάντα, από τη νέα οικονομική του πολιτική μέχρι τη στάση του στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Στη Γερμανία, το μεγάλο ερώτημα είναι αν το ακροδεξιό κόμμα το οποίο συγγενεύει ιδεολογικά με τους εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ θα εκλέξει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία, χάρη στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), το οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας περιγράφουν ως «ρατσιστικό», «αντισημιτικό» και εμφορούμενο από μια τάση «αναθεωρητισμού» της Ιστορίας. Το NPD βάζει στην καρδιά του προεκλογικού του προγράμματος το αίτημα να σταματήσει η μαζική μετανάστευση.

Σύμφωνα με τον ευρωπαικό Τύπο, τα κόμματα που προέρχονται από τα δύο παραδοσιακά πολιτικά στρατόπεδα (Δεξιά - Σοσιαλιστές) φαίνεται πως θα υποστούν σημαντικές απώλειες στις ευρωεκλογές , έστω κι αν μαζί διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος και μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις -συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Κομισιόν, που διεκδικούν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές.

Στον ευρωπαικό Νότο που έχει γονατίσει από τον... οικονομικό Γολγοθά, η κάλπη επιφυλάσσει εκπλήξεις. Στην Ισπανία, το κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 21-22 έδρες έναντι των 24 που είχε κερδίσει το 2009. Τα ευρωπαϊκά ζητήματα θα επηρεάσουν τις επιλογές των εκλογέων κυρίως μ' έναν αρνητικό τρόπο, δηλαδή ως ευκαιρία για την εκδήλωση του διάχυτου ευρωσκεπτικιστικού πνεύματος που εξαπλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά συνέπεια το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανότατα θα είναι το πιο «αντιευρωπαϊκό» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχυρή παρουσία τής υπό διαμόρφωση κομματικής οικογένειας της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, στις διεργασίες της οποίας βασικό ρόλο θα έχει πιθανότατα το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Με εξαίρεση πάντως την τάση της «αντιευρωπαϊκής ψήφου», η οποία θα ωφελήσει περισσότερο τα κόμματα της άκρας δεξιάς ή λαϊκιστικά μορφώματα, όπως τα “Πέντε Αστέρια” του Μπέπε Γκρίλο, οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 θα έχουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κλασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών. Τα κυβερνητικά κόμματα θα υποστούν απώλειες, ενδεχομένως και μεγάλες και η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εθνικών εκλογών. Την αυλαία των ευρωεκλογών θα ρίξει η Ιταλία και σύμφωνα με ότι διαρρέει από τα γκάλοπ, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναμένεται να αναδειχθεί η Κεντροαριστερά, δεύτερο το κίνημα "Πέντε Αστέρων"¨του Μπέπε Γκρίλο και τρίτο η κεντροδεξιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ματεο Ρέντσι θα είναι το πρώτο μεγάλο του στοίχημα από τότε που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr