Ουκρανία: Αγνοείται και δεύτερη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Διαψεύδουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

Δύο ημέρες αφότου χάθηκαν τα ίχνη τεσσάρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Ντόνετσκ, εκπρόσωπος του οργανισμού καταγγέλλει πως δεν υπάρχει επικοινωνία και με δεύτερη αποστολή έντεκα επιθεωρητών.

«Γύρω στο μεσημέρι ο ΟΑΣΕ έχασε επαφή με κάποια μέλη από την ομάδα παρατηρητών που βρίσκεται στο Ντόνετσκ. Η αποστολή βρισκόταν δυτικά της πόλης και κατευθυνόταν στο Ντνιπροπετρόφσκ όταν χάθηκε η επικοινωνία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο ΟΑΣΕ.

Τα έντεκα μέλη ταξίδευαν με τρία οχήματα, μέχρι που σταμάτησαν σε μπλόκο στην περιοχή Μαρίνκα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσο για την εθνικότητα των παρατηρητών είναι βουλγαρική, αυστριακή, δανέζικη, φινλανδική, ιταλική, νορβηγική, πολωνική, ρωσική, σλοβακική και αμερικανική.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και χρησιμοποιούμε τις επαφές μας στο σημείο. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ διαψεύδει τον ΟΑΣΕ, υποστηρίζοντας πως δεν κρατείται κανένας παρατηρητής.

Την περασμένη Δευτέρα μία τετραμελής ομάδα κρατήθηκε σε σημείο ελέγχου στο Ντόνετσκ και έκτοτε δεν υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγορεί τους αντάρτες πως κρατούν τους παρατηρητές, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα μέλη της ομάδας είναι «σώα και ασφαλή».

Υπενθυμίζεται πως στην Ουκρανία εστάλησαν μέχρι 1.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ για να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ενώ στις αρχές του Μαΐου επιθεωρητές κρατήθηκαν για οκτώ ημέρες από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr