Και η Κούβα ζητά από τις ΗΠΑ ανταλλαγή κρατουμένων

Μετά την ανταλλαγή Αμερικανού στρατιώτη με Ταλιμπάν, επαναφέρει το αίτημα για ανταλλαγή του Αμερικανού Άλαν Γκρος που κρατείται στην Αβάνα με τρεις Κουβανούς πράκτορες

Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας ο οποίος εξέτισε ποινή κάθειρξης σε φυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι τρεις συμπατριώτες του οι οποίοι παραμένουν εγκάθειρκτοι στις ΗΠΑ θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανταλλάξει μαχητές των Ταλιμπάν με έναν στρατιώτη ο οποίος ήταν αιχμάλωτος επί χρόνια στο Αφγανιστάν το σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι (. . .) οι ΗΠΑ να μην κάνουν κάτι παρόμοιο», ανέφερε ο Φερνάνδο Γκονσάλες, ο ένας από τους λεγόμενους Πέντε Κουβανούς, μιλώντας στην Αβάνα.
Ο Γκονσάλες, ο οποίος εξέτισε ποινή κάθειρξης 15 ετών στις ΗΠΑ πριν αφεθεί ελεύθερος τον Φεβρουάριο, επανέλαβε την προσφορά που έχει κάνει εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Κούβας, να ανταλλαγούν δηλαδή οι τρεις πράκτορες που συνεχίζουν να βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ με τον Άλαν Γκρος, έναν αμερικανό υπεργολάβο ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Κούβα.

Η προσφορά αυτή υπεβλήθη εκ νέου αφού η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε το Σάββατο την ανταλλαγή πέντε κρατουμένων που η Ουάσινγκτον θεωρούσε πως ανήκαν στους Ταλιμπάν και βρίσκονταν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Κόλπο Γουαντάναμο της Κούβας με τον αμερικανό στρατιώτη Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τους αφγανούς αντάρτες το 2009.

Ο Γκονσάλες είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις Κουβανούς πράκτορες το 1998 στη Φλόριντα και καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Οι λεγόμενοι Πέντε Κουβανοί θεωρούνται αντιθέτως ήρωες από την κυβέρνηση στην Αβάνα, η οποία επιμένει πως οι πράκτορές της βρίσκονταν στο έδαφος των ΗΠΑ για να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες από μέρους εξτρεμιστών Κουβανών εξορίστων.

Τα τρία από τα μέλη της ομάδας των Κουβανών πρακτόρων συνεχίζουν ως και σήμερα να εκτίουν τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί.

Από την άλλη, ο Γκρος, 64 ετών, ήταν υπεργολάβος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ — της USAID — όταν συνελήφθη το 2009 στην Κούβα. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών το 2011 διότι διένειμε προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε αντιφρονούντες στην Κούβα. Κατηγορήθηκε για «εγκλήματα εναντίον της [εδαφικής] ακεραιότητας» της Κούβας.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο έχει προσφερθεί πολλές φορές να ανταλλάξει τον Γκρος με τους εναπομείναντες τρεις φυλακισμένους πράκτορες. Η Ουάσινγκτον αρνείται να συνδέσει τις δύο υποθέσεις.

Ο Γκονσάλες όμως χαρακτήρισε την ανταλλαγή των Ταλιμπάν με τον αμερικανό στρατιώτη μια απόδειξη ότι «το μόνο πράγμα το οποίο λείπει είναι η πολιτική βούληση από τον [πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ] Ομπάμα για να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr