Αιματηρή επέτειος: Απαγόρευσαν μέχρι και τη λέξη «Τιεν-αν-μεν» στην Κίνα!

Λογοκρίθηκε στο Διαδίκτυο - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την κινεζική κυβέρνηση να συνεχίζει να καταδιώκει τους επιζώντες της Τιεν-αν-μεν και τα μέλη των οικογενειών τους επιχειρώντας να φιμώσει κάθε συζήτηση για το αιματηρό γεγονός, συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία της αιώνιας γαλήνης του Πεκίνου.

Μόνο στο Χονγκ Κονγκ θα πραγματοποιηθεί μία λιτή τελετή για τη "μαύρη επέτειο".

Σαν σήμερα, το 1989, τανκς εισέβαλαν στην πλατεία Τιεν-αν-μέν και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν δημοκρατία με τον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας να κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241.

Τις τελευταίες ώρες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην Τιεν-αν-μεν είναι έντονη κι έχουν γίνει προληπτικά τα πάντα, ώστε να αποτραπεί στο Πεκίνο κάθε εκδήλωση μνήμης για μία από τα πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Πεκίνου υπεραμύνεται της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης του 1989 στην πλατεία Τιεν-αν-μεν του Πεκίνου, λέγοντας χτες, παραμονή της 25ης επετείου, πως "επέλεξε το σωστό δρόμο για χάρη του λαού".

Στο Πεκίνο, ισχυρή αστυνομική παρουσία έχει αναπτυχθεί στους δρόμους την ώρα που πραγματοποιούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στο Ίντερνετ και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των χρηστών στις υπηρεσίες της Google. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να περιοριστούν οι συζητήσεις για την 25η επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης. Στο "Sina Weibo", το κινεζικό Twitter, η λέξη «Τιεν-αν-μεν» έχει λογοκριθεί, ενώ μπλοκαρισμένες -όπως συνήθως- ήταν και η φράση «4 Ιουνίου» . Παράλληλα, συνεχίζεται μια εκστρατεία εκφοβισμού του ξένου Τύπου και ένα κύμα συλλήψεων διαφωνούντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα μερικοί από τους οποίους κρατούνται μυστικά, έξω από κάθε δικαστική διαδικασία.

Για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, οι διαδηλώσεις του 1989, οι οποίες κατέκλυσαν την πλατεία Τιενανμέν και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις εκτός Πεκίνου, παραμένουν θέμα-ταμπού, με την κυβέρνηση να τις χαρακτηρίζει ως «αντεπαναστατικές».

Το 1989, με αφορμή το θάνατο του πρώην γ.γ του ΚΚΚ, Χου, χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συρρέουν στην Τιεν-αν-μεν ζητώντας πολιτικές ελευθερίες και περιορισμό της διαφθοράς. Το επόμενο βήμα της κινεζικής κυβέρνησης ήταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και καταστολή με τραγικό αποκορύφωμα τη νύχτα της 3ης Ιουνίου ξημερώματα 4ης Ιουνίου, όταν τα άρματα εισέβαλαν στην Πλατεία της Αιώνιας Γαλήνης.

Με διαταγή του τότε ηγέτη της Κίνας, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο στρατός επενέβη για να καταστείλει τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό των νεκρών της καταστολής, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοπτών μαρτύρων ο αριθμός τους κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι αρκετές χιλιάδες.

Η «μαύρη» επέτειος της καταστολής δεν έχει ποτέ τιμηθεί στην ηπειρωτική Κίνα, αν και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται λιτές τελετές στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, καθώς και στην Ταϊβάν.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει από καιρό καταλήξει σ' ένα συμπέρασμα για την πολιτική αναταραχή στα τέλη της δεκαετίας του 1980», δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

«Στις πάνω από τρεις τελευταίες δεκαετίες μεταρρύθμισης και ανοίγματος, τα τεράστια επιτεύγματα της Κίνας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή. Η οικοδόμηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου συνέχισε να τελειοποιείται» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr